MNE #37 | Uke 11, Hjemmeleksen om folketro (oppgave)

Ukentlig fortelling Uke 13 (2018)

Sinterklaas har nettopp ankommet

Jeg har fått en oppgave for å skrive om folketro, men hva er folketro egentlig? Folketro er en fortelling man tror på, men i virkeligheten eksisterer fortellingen ikke. Disse fortellingene ble fortalt fra generasjon til generasjon. Tenk f.eks. på den norsken fortellingen om nisse. Hvis man ikke sett julegrøt foran døren på juleaften, da blir nissen veldig sint. En ondskapsfull nissen kan skade folk og dyr. Sånn folketrofortelling består også i Nederland. Denne fortellingen heter «Sinterklaas», eller også kjent som «Sint-Nicolaas». Sinterklaas har fått navnet fra den amerikanske «Santa Claus». Ikke bland derfor disse to fortellingene tilsammen! Også skullet fortellingen har kommet fra den hellige biskop Sankt Nikolas, som har hjulpet den fattigfolk med å gi gaver.

I den nederlandske fortelling er Sinterklaas en veldig gammel mann fra mer enn 1000 år, men ingen vet nøyaktig hvor gammel han egentlig er. Lik som nisse, har også Sinterklaas en veldig kraftig hvitt skjegg, og smilende øyene. Han er kledd i en lang rød frakk, med store hvitte støvler, og en rød topplue. Også har han på seg en stav, og kjører rund på en hvit hest som heter Americo. Opprinnelig bor han i Madrid (Spania) samme med sine medhjelpere «zwarte piet» (svartepetter). Zwarte pieten er helt svart, har fargerike klær og en hatt med en fjær. Antallet medhjelpere varierer i hvert fortelling, men normalt er det ca. 12 stykker. Hvert november reiser han, og hele mannskappen med dampskipet «Pakjesboot 12» (Pakkebåt 12) til Nederland. Ankomststed er også hvert år forskjellige. Siste år f.eks. har han ankommet i den Amsterdamse havnen. På havnen venter barn tålmodige på sine ankomst, og synger i mellomtiden tradisjonelle sangene bl.a. «Welkom sinterklaasje», «Sinterklaas, goed heiligman», og «Zwarte Piet, wiedewiedewiet». Når Sinterklaas har ankommet, kaster sine medhjelpere peppernøtter til «alle snille barn». De slemme barn ble tatt med til Spania i zwarte piet sin sekk! Hans ankomst er hver gang et veldig stort fest, og ankomsten ble derfor utsend på den nederlandske tv-kanalen NPO1. På den samme tv-kanalen finnes også et tv-programmet som heter «Sinterklaasjournaal» (Sinterklaasnyheter) Denne tv-programmet vises barn hva Sinterklaas opplev før han kommer til Nederland helt til «pakjesavond» (gavekveld) den 5. desember.
Etter Sinterklaas forresten har ankommet på land, fikk barn lov å sette skoene sin foran skorsteinen. Men… de må først legge noe inn i skoene sine til hesten, eller en tegning til Sinterklaas. Også kan barn legge inn en ønskeliste med gaver de ønsket seg. Når barna sover, hopper Sinterklaas over takene, og medhjelpere hans kryper gjennom hver skorsteinspiper for å tomme skoene. Som belønning kan barn forvente den typiske godteri; peppernøtter, sjokoladeletter, klementiner og marsipaner. Av og til kan barn også forvente en liten gave, men da må barn være veldig, veldig snill… På denne måten blir det hver morgen veldig spennende til alle barn; hva skulle det har fått i skoene idag? Men den mest spennende dag blir fortsatt «pakjesavond». På denne kvelden få alle barn gaver. Jeg husker meg veldig god at jeg, samme med søsken mine, ventet hver år i fulle spenning til noen banker hard på døren. Dette betyr at Sinterklaas har funnet vårt hus, og ikke har glemt oss. Etter vi åpnet døren sto en stor sekk med gaver ventet på oss. En kveld med varme sjokolade, mye godteri, Sinterklaasmusikk, og masse glede har begynt.

Denne folketro ble ca. trott til barn ble ca. 8 år gammel. På grunn av at «zwarte piet» er svart, og hans fortelling har til noen blitt antatt å være negerslave, ble derfor zwarte piet i den siste årene endret til bl.a. «stroopwafel piet», eller i forskjellige fargene som f.eks. pink, gul og grunn. Dem som ble vokst opp med denne folketro synes at det er uakseptabel. Dette er typisk nederlandsk som må være som det er. Hva synes du egentlig om denne diskusjon?

Ukentlig fortelling Uke 13 (2018)

Stroopwafel piet & fargerike pieten

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg