MNE #62 | Min første arbeidsuke

Søndag 9. september:

Heidiho folkens. Jeg føler meg veldig gla denne dagen. Jeg har nemlig avsluttet min første arbeidsuke, og alt gikk kjempe bra. Jeg vil forresten ikke fortelle veldig mye om min nye oppdrag da jeg måtte underskrive masse tausensplikt. Egentlig er dette ikke helt annerledes enn Nederland da jeg altså skal jobbe som serveradministrator. For å være mer spesifikk, de som er serveradministrator har veldig store ansvar. Man kan nemlig logge på (nesten) alle servere, og da ale servere er knytte tilsammen er det veldig enkelt å ødelegge en bedrifts IT-infrastruktur med en blunk. Det kan altså hende at man har tilgang til dokumenter som er ikke bestemt for alle øyene – derfor må man underskrive masse tausensplikter. Bortsett fra dette har jeg alltid trukket en klart linje om hva er privat og jobb, og dette vil jeg egentlig fortsette. Særlig da jeg jobber nå som konsulent og jeg få betalt hver time er det sikkert ikke meningen om å gjøre privat ting på jobben, ikke sant?

Hva jeg synes som er trykt å snakke om, er at den første uken var som en introduksjonsuke. Iallfall slik som alle jobb jeg hadde før besto også denne uken ut av forberede min nye datamaskin og opprette kontoer for å logge på datamaskin og servere. Vel, faktisk blir det siste gjort for meg, men jeg tror at du skjønner hva jeg mener. Dermed besto denne uken også ut av hilsen min nye kollegaer, og dette var for meg mest interessant. Selvfølgelig kommer dette fram fra at alt går på norsk, men det er sikkert en ting jeg kan bli vant til. Neida, snakke norsk var ikke et problem. Det største utfordringer ligger på at det finnes altså kollegaer fra andre land. Med dem kan jeg altså snakke norsk, og i noe tilfelle snakke engels. Blant noen kollegaer finnes også danske kollegaer, og det er for meg super vanskelig å forstå. Likevel er jeg helt sikkert på, hvis jeg fortsetter å snakker norsk med dem, at jeg til slutt sikkert kan forstår dem mye bedre – #NyeUtfordring

En annen ting som var interessant for meg er arbeidstider. I samlinger med Nederland begynner jeg en halv time tidligere, nemlig kl. 08.00, og jeg er en time tidligere fri, nemlig kl. 16.00! Dermed har jeg i samlinger med Nederland mer sikkerhet om reisetid, og mye mindre stress fra dette. I Nederland er det sånn at reisetid, hva vanligvis ta en halv time reisetid, ta om morgentiden standard en time reisetid og om kveldentiden standard 2-3 timer reisetid og av og til opp til mer enn 4 timer! Virkelig ingen vits, det var vanlig å være hjemme rund kl. 19.00! Nå er det standard, med mye mer sikkerhet, at jeg kommer hjemme kl. 17.00. Faktisk har jeg nå en kveld av 5 timer istedenfor 2-3 timer. Dermed liker jeg veldig mye at jeg må ta en lite tur fra hjemme til t-banen – ca. 20 minutter – og fra t-banen til kontoret – ca. 10 minutter. Alt i alt med dette store forskjell legg jeg store merke til på meg selv i veldig mange positive opsikter.

Ukens yndlingslåt

Denne uken er «Ina Wroldsen – Mother» yndlingslåten min. Jeg har hørt nå mye forskjellige låter fra henne, og det overraker meg positivt hver gang. Sikkert at hun en av meg nye yndlingsartister.

 

 

Dette var mitt norske eventyr (62. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

#Personlig   #Norge   #Eventyr   #NyJobb   #september   #2018

MNE #61 | Den gode nyheten!

Søndag 2. september

Hei folkens. Her er jeg igjen etter igjen en uke dårlig jobb på bloggen min, beklager. Denne gangen synes jeg at jeg har en god grunn. Tirsdag i uke som var fortalte jeg allerede at jeg har kjempegod nyheter, og dette er at jeg har fått meg en oppdrag, whohooo! At gikk veldig fort. Fredag i uke som var kunne jeg komme på intervju. Vel, egentlig var dette mer en forberedelse til den ekte intervju på mandag denne uke. En dag senere fikk jeg allerede beskjed om at jeg kunne starte på førstkommende mandag – faktisk allerede i morgen! Jeg gleder meg skikkelig mye til mitt første arbeidsuke mens samtidig alt føles skikkelig spennende – mer enn jeg vanligvis begynner på en ny jobb. Jeg skal nemlig starten som konsulent hos IBM via MVW-Solutions. Sagt med andre ord skal jeg jobbe hos en veldig stor og veldig kjent IT-bedrift med mye muligheter. Dermed må jeg finne ut blant annet hvordan jeg må fakturere, timeregistrering og registrering hos skatteetaten (MVA-regisrasjon), åpne en bedriftsbankkonto mm. Nok å gjøre, hahaha. Neida, det skal sikkert løse seg. Tingene som jeg sikkert snart må finne ut, og hvor jeg ikke har funnet svaret til ennå er hva jeg skal gjøre med saker som bloggen min, Oslo skriveklubb, Sunn Mat og Drikke-prosjekt og alle andre aktiviteter jeg gjør nå. Da jeg skal begynne med en ny oppdrag kommet også ideen tilbake om å starte eller fortsette Microsoft kurs. Alt is alt en veldig lang listen, men som jeg nevnte i uke som var vil jeg snart komme med en listen med ting jeg vil fokusere meg på. Da jeg fikk meg en oppdrag er det derfor at jeg ikke har laget sånn liste ennå. Jeg synes at det er nå sikkert på tiden at jeg lager sånn listen, ikke sant?

 

Ukens yndlingslåt…

Denne uken er «LSD feat. Sia, Diplo, Labrinth – Thunderclouds» yndlingslåten min.

 

Dette var mitt norske eventyr (61. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

#Personlig   #Norge   #Eventyr   #august   #2018

MNE #60 | Kaffe-junkie?

Mitt norske eventyr #60

Jeg sitter her!

Søndag 26. august: Jeg skrev igår at jeg følte meg veldig dårlig, og jeg hadde håp om at det idag skulle bli bedre, men dessverre. Istedenfor blir alt enda verre at jeg seriøst tenkte å avbryte skrivemøte idag. Heldigvis fant jeg ut hva forårsaker problemet, og det er enkelt og greit kaffe. Da jeg nemlig var på vei til det skrivemøtet er det allerede et slags rutine at jeg hente meg kaffe. Etter jeg var ferdig med denne kaffen følte jeg meg plutselig mye bedre!

Egentlig så mye kaffe drikker jeg ikke lenger med stor takk til at jeg byttet ut kaffe hjemme. Ihvertfall da jeg bodde i Nederland var 10-14 kopper kaffe daglig helt vanlig. Nå har jeg brakt dette tilbake til 1-3 kopper hver dag, og noen dager drikker jeg ingen kaffe i det hele tatt. Den eneste jeg kan tenke meg på at jeg følte meg så dårlige de to dagene, er at jeg forrige uke har drakk litt mer kaffe enn vanlig. Bortsett fra alt var dette en god påminnelse at jeg må passe på hvor mye kaffe jeg drikker daglig.

Hvorfor jeg snakket så mye om kaffe idag da vet jeg egentlig ikke helt, men uansett. Som jeg nevnte før var det idag min tur for å bli ansvarlig til skrivemøte. Til slutt oppdaget to stikker, og jeg tror at problemer er at på Facebook-arrangementet fortsatt stor «Majorstuen» mens vi allerede er flyttet til «Kulturhuset». Vi har prøvd å endre arrangementer, men vi klarte ikke ennå. Så da vet du allerede at vi sitter fremover i Kulturhuset!

Hvis du er nysgjerrig til Oslo Skriveklubb, eller hvis du vil vite mer. Der finnes en Facebook- og Meetupgruppe som du kan gratis bli medlem av 😊

Dette var mitt norske eventyr (60. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

#Personlig   #OsloSkriveklubb   #Norge   #Eventyr   #august   #2018

MNE #60 | Glemte tur

Mitt norske eventyr #60

Bildet tatt fra nesoddbåten – takk til Yulia

Lørdag 25. august: For idag skal jeg holde det kort. Jeg hadde nemlig mange planer, men til slutt følte jeg meg veldig dårlig og havnet jeg opp i sengen nesten hele dagen. Bortsett derfra husker jeg meg nå at jeg på torsdag glemte å fortelle om en veldig fint tur. På torsdag kvelden hadde Yulia og jeg avtalt for å hente kaffe. Da vi nytter fra kaffe fikk vi helt spontan ideen om å ta oss en tur til «Nesodden». Det var bare et spørsmål om vi egentlig måtte kjøpe oss et ekstra billett til båten, men rask fant vi ut at dette var ikke nødvendig. Lenge i Nesodden hadde vi dessverre ikke vært da det allerede begynte å bli mørkt. Likevel er det helt klart at vi snart skal komme tilbake for å utforske Nesodden på en bedre måten. Her er iallfall noen bilder vi tok denne kvelden.

Mitt norske eventyr #60
Nesodden

(Bilder 1 av 5)


#Personlig   #Norge   #Eventyr   #august   #2018

MNE #60 | Maandupdate 08-2018 (NL)

Mitt norske eventyr #60

Maandupdate augustus!

Ik weet het, ik weet het. Eigenlijk zou ik vorige week al deze maandupdate plaatsen, maar toen was ik veel te druk met Oslo Jazzfestival. Dit is een één week feest wat ieder jaar gehouden wordt en wat natuurlijk alleen maar in het teken staat van Jazz muziek. Verschillende bandjes spelen op verschillende plekken in Oslo centrum. Van kleine cafétjes waar er net genoeg plaats is om met zijn alle binnen te staan tot grote zalen waar meer dan duizend mensen een voorstelling kan beleven. Net als vorig jaar heb ik ook dit jaar meegeholpen met het opbouwen en aftuigen van podiums – rigg-gruppe op zijn Noors. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het neerzetten van drumstellen, verhoogde podiums en het uitleggen en koppelen van geluidstechnieken. Hoewel het laatste veelal door een extern bedrijf gedaan wordt, kan je eigenlijk vaststellen dat het voornamelijk hand en spandiensten zijn waarbij veel gesjouwd moest worden. Het leuke vind ik dat je vaak op nieuwe plekken in Oslo terecht komt en soms nog eens artiesten tegen komt. Een artiest die ik een paar keer heb gezien en zelfs een keer in een winkel in Oslo, is Solveig Slettahjell. Deze naam zeggen jullie misschien niet veel, in ieder geval zo was het bij mij zo, maar ik kan zeker aanraden om haar eens op YouTube op te zoeken. – of hier klikken 😉 Wat ik dit jaar ook heb gedaan, net zoals vorig jaar, is het maken van een hoop foto?s. Een compilatie is hier terug te vinden.

Om nog eventjes bij muziek te blijven, begin deze maand heb ik iets waanzinnigs gaafs meegemaakt. Ik volg namelijk al een tijdje een aantal Noorse artiesten op Instagram. Nu kreeg ik van een van deze artiesten een melding dat zij een nieuwe foto heeft geplaatst. Dit bleek bij het operahuis te zijn, niet ver van waar ik op dat moment bevond. Dit kon ik dit in eerste instantie niet geloven en duurde het daardoor eventjes totdat ik actie nam. Uiteindelijk, zo snel ik kon besloot ik toch alles snel in te pakken en te rennen naar het operahuis in de hoop om haar tegen te komen. Inmiddels tien minuten later en goed rondgekeken zag ik haar helaas niet en daar baalde ik erg van. Daarom heb ik nogmaals goed rondgekeken en daar zag ik haar uiteindelijk zitten. Heel voorzichtig vroeg ik of zij de enige echte Maria Mena was… en dat was ze natuurlijk! Het was geen enkel probleem om een foto te maken en we hebben zelfs een heel leuk praatje gehouden. Natuurlijk was ons gesprek in het Noors en dat was precies waar ik stiekem al een paar jaar van droomde en waarom ik onder andere Noors ben gaan leren. Ja, ik heb gekke dromen, maar toch blijkt alles mogelijk te zijn 🙂

Ik kreeg van Maria Mena de tip dat ze in december twee concerten geeft – 10 en 11 december – waarvan één al helemaal is uitverkocht. Van het andere concert zouden er nog een paar kaartjes vrij. Dus een keer raden wat ik als eerste heb gedaan toen ik thuis kwam… Het concert dat ik ga bezoeken is op 11. December en ik heb er al reuze veel zin in!

Dat Maria Mena in het operahuis aanwezig was, was omdat ze een concert bezocht. Het moment dat ik haar tegen kwam was het pauze die bijna was afgelopen. Ik had dus niet veel langzamer moeten renen, hahaha. Als je haar muziek overigens niet kent, wat ik me niet kan voorstellen, dan kan je naar de twee nummers hieronder luisteren. Met deze twee nummers, ?Just Hold Me? en ?I?m in love again? heeft ze grote hits gehad in Nederland, so enjoy! De foto waar we samen op staat, is hier terug te vinden. Hier zijn ook nog een paar foto?s terug te vinden van Maria Mena?s concert in 2014


Verder deze maand heb ik weer een aantal keer deelgenomen aan het leuke initiatief van bibliotheek Tøyen. Zoals ik al in de vorige maandupdate vertelde organiseren zij elke woensdag een uitstapje in Oslo. Het doel is om meer te leren van de Noorse cultuur en te oefenen met de Noorse spraak. De uitstapjes van deze maand gingen naar de botanische tuin en ?Norsk Folkenmuseum?. Alleen het uitstapje naar de botanische tuin viel letterlijk in het water aangezien het deze hele dag regenden. Desondanks hebben we een hoop gezien en geoefend van beide uitstapjes. De foto?s die ik van de botanische tuin heb gemaakt, is hier terug te vinden en de foto?s van de museum is hier terug te vinden.

Voordat ik deze maandupdate afsluit heb ik nog een super leuk nieuwtje te vertellen. Mede dankzij het behalen van ?norskprøven B1? heb ik deze maand alleen al drie sollicitatiegesprekken gehad. Een bedrijf heeft inmiddels aangegeven mij heel graag te willen inhuren en eigenlijk al op zeer, zeer korte termijn. Ik heb het over startdatum maandag 3 september, dan ga ik echt beginnen met mijn allereerste baan in Noorwegen, whohoe! Ik ben gigantisch blij, maar gelijktijdig vind ik het ook verschrikkelijk spannend. Dat ik ga starten betekend dat ik mij eindelijk goed kan registreren in Noorwegen en dus een toekomst kan opbouwen. Daarnaast, het bedrijf waar ik ga werken, IBM genaamd, is een super groot bedrijf en is over de hele wereld bekend. Dit is natuurlijk super positief voor mijn carrière maar ook mijn voor eigen bedrijf. Ik ga namelijk nu echt starten als Noorse zzp-er – via MVW-Solutions – wat ook betekend dat ik veel moet uitzoeken zoals factureren, belasting zaken, zakelijke rekening etc. waarbij de Noorse taal de hoofdtaal is en Engels als tweede taal. Gelukkig zit er nog een bedrijf tussen IBM en mij die mij hierbij kunnen ondersteunen en zeker weten verder kunnen helpen aan een eventuele tweede opdracht. Al met al een big deal dus waarbij ik flink uit me comfortzone getrokken wordt, maar dat vind ik helemaal niet erg. Precies zoals me Noorse avontuur tot nu toe, heb ik zoveel nieuwe dingen geleerd zoals cultuurverschillen, dat er altijd een weg of omweg is, niet opgeven, nieuwe inzichten en ook mezelf beter leren kennen. Het klinkt misschien een beetje vreemd allenmaal, maar ik weet gelukkig beter en dat deze ervaringen mij zeker goed verder zal helpen.

Ik hoop dat jullie weer genoten hebben van deze maandupdate. De volgende maandupdate staat gepland op 5 oktober. Eigenlijk een weekje later dan eerder aangegeven – eerste vrijdag van de maand. Bij nader inzien lijkt mij dit makkelijker, maar ook omdat technisch gezien de laatste vrijdag van de maand, de maand eigenlijk nog niet afgelopen is. Hopelijk vinden jullie het niet erg om een weekje langer te wachten, in ieder geval. Tot dan!

#Personlig   #nederlandsk   #FremmendeSpråk   #Norge   #Eventyr   #august   #2018

MNE #60 | Kurs fra skatteetaten

Mitt norske eventyr #60

Hos skatteetaten

Torsdag 23. august: Idag fikk jeg et interessant kurs fra skatteetaten. Her ble det forklart om hvordan man må skatemelde fra sitt virksomhet. Fortsatt forvirrer meg mange regler da alltid finner en unntatt på regel. For å gi en enkelt eksempel: hvis du ha en businessmøte og du spanderer drikke, den er dette mulig unntatt drikke som inneholder alkohol. Selvsagt kan jeg på noen regler finne en logiske forklaring, men ja, må det virkelig være så vanskelig og forvirende? Likevel synes jeg at det er ikke helt lov at jeg klager (mye) om regler og lover fordi jeg ikke heller vet hvordan det egentlig funger i Nederland – jeg aldri hadde en virksomhet i Nederland, men uansett. Det meste interessante ting som jeg har lært meg er at det ikke lov å sende verken en Microsoft Word eller PDF-file som faktur, ihvertfall ikke hvis det laget dem selv. Dette er rett og slett ikke rettsgyldig. Det skulle være noe program – heldigvis finnes mange gratis program – som kan lage fakturer for deg. Alt i alt nok å finne ut likevel, ikke sant?

#Personlig   #Norge   #Eventyr   #august   #2018

MNE #60 | Utsatt ideen

Mitt norske eventyr #60

 

Onsdag 22. august: Denne dagen trengte jeg litt tid for meg selv, og det var derfor at jeg ikke bli med Kulturgjengen – forhåpentligvis nesten gang? Da jeg denne dagen hadde noe ekstra tid for å lese på andre blogg, kommet ideen om å skrive ned ting som frustrerer meg enormt på tiden, og sette disse tingene som mål til neste måned. Faktisk som jeg skrev igår har jeg på skrivende stund fått veldig god nyheter hvorav de meste frustrasjon ble sunket ned eller ikke relevant lenger. Så idag ingen oppsummering, men sikkert at jeg kommer tilbake med dette ideen.

#Personlig   #Norge   #Eventyr   #august   #2018

MNE #60 | Ny forsøk for flyttemelding

Mitt norske eventyr #60

Så søt…

Tirsdag 21. august: Virkelig! Tuller Norge med meg eller hva da?

Beklager, men etter idag ble jeg enda mer frustrert om hvordan man må registrere seg i Norge. Etter tre måneder vente hadde jeg endelig idag en ny time hos politi for flyttemelding til Norge. Da jeg tenkte å ha alle dokumentasjoner med meg, fikk jeg høre om at jeg fortsatt manglet noen dokumentasjoner, huff da… Etter jeg løp hit til en internett kafe for å skrive ut de siste dokumentasjonene, kunne jeg selvsagt ikke logge på kontoen min. Resette passord virket selvsagt altså ikke… Jeg tror dette er standard hvis du trenger noe direkte, men uansett. Lang fortelling kort sammenlagt: etter mange stress og 50kr lettere klarte jeg til tjuvende siste å skrive ut de siste manglet dokumentasjonene. Ankommet igjen hos politi kunne de endelig registrere meg men… ja, jeg fikk igjen en ny utfordring. Da jeg rett og slett ikke ha inntekt enten fra en jobb eller fra min egen virksomhet ennå, kan jeg i så fall fortsatt ikke registrere meg hos skatteetaten, grr… Sagt med andre ord kan jeg fortsatt ikke få en fødselsnummer som jeg kan løse problemer som: spørre om et bankkort, registrere meg hos en lege osv.

Faktisk ville jeg idag skrive litt videre om denne frustrasjon, men for det første synes at dette er helt håpløs. Til slutt kan jeg ikke annet enn å sørge for at jeg har de manglende tingene på plass. For det andre har jeg heldigvis fått god nyhet på tiden jeg skriver dette innlegget som virkelig løser store delen av problemet. Hva dette er forresten vil jeg gjerne holde litt som overraskelse selv om sannsynligvis mange allerede vet hva jeg snakker om…

#Personlig   #Norge   #Eventyr   #august   #2018

MNE #60 | Sortere enda mer bilder

Mitt norske eventyr #60

Oslo Jazzfestival

Mandag 20. august: Slik som jeg gjorde igår, fortsatte jeg også denne dagen med å sortere bilder. Da bare laste opp bilder på bloggen min er så kjedelig begynte jeg i tillegg å skrive om hva jeg har gjord i uke som var. Jeg håper forresten at dere liker disse innleggene fordi det var veldig mye arbeid og tid. Likevel synes jeg at disse tidene var verdt det da jeg har opplevd så mye vakre ting og all disse opplevelse vil gjerne beholde dem. Sortere bilder var forresten ikke den eneste jeg gjorde idag. Gjennom dagen hadde jeg altså et jobbintervju på telefon. Jobbintervjuet var, slik som jobbintervjuet jeg hadde forrige mandag, på engelsk. Jeg må innrømme at intervjuet var vanskelig, og grunnen til er at jeg snakker og skriver mye norsk i det siste. Jeg har virkelig glemt engelsk og nederlandsk litt bort da, haha. Men vi far se hvordan intervjuet til slut gikk. Som vanlig holder jeg dere oppdatert når jeg får mer informasjon.

 

Ukens yndlingslåt…

I uke som var fant jeg mange nye låter. Fra alle nye låter har jeg denne uken valgt «Tungevaag & Raaban – Bad Boy» som yndlingslåten min.

Samlinger av alle favoritt låter kan du finne her.

#Personlig   #musikk   #Norge   #Eventyr   #august   #2018

MNE #59 | Sorterer bilder

Mitt norske eventyr #59

Jeg gleder meg allerede til neste år!

Søndag 19. august: Sannsynligvis kan dere allerede gjetta hva jeg har gjord denne dagen? Akkurat; sove lengen, og sortere bilder. Jeg har dessverre ingen peiling hvor mange bilder jeg tok bare denne uke, men det var flere. Hvis jeg bare teller den brukte bilder den kommer jeg allerede til 120 bilder! Nedenfor forresten er min topp fem vakreste bilder jeg tok denne uke.

Mitt norske eventyr #58
Rygg opp ved universitets aula

(Bilder 1 av 5)


 

Dette var mitt norske eventyr (59. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

#Personlig   #OsloJazzFestival   #JazzMusikk   #Frivillig   #Norge   #Eventyr   #august   #2018