MNE #42 | Stort hull i lommeboken min?

Mitt norske eventyr #42

Passer den nye dressen

Onsdag 18. april: Virkelig, etter i dag tenkte jeg for et liten øyeblikk at jeg hadde et stort hull i lommeboken mi. Jeg har gi ut så mye penger, men heldigvis til nyttig greia. Den første var norskprøve, og den andre en ny dress…

Den første, norskprøve: Som jeg nemlig nevnte igår, idag – kl. 9.00 for å være nøyaktig – kan man påmelde seg til norskprøve som skal holde neste måned. Selv om jeg ikke forstått påmeldingen helt på første hånd, kunne jeg til slutt påmelde meg til både skriftlig- og muntlignorskprøve. Når jeg må gjøre eksamen høres jeg i løpet av neste ukene – allerede så spennende! Til dem som er interessert i, skriftlig- og muntlignorskprøven koster begge 990,– (ca. 107 ?uro)

– Som jeg allerede nevnte igår; The pressure is high!

Den andre, en ny dress: I den siste er jeg veldig opptatt av å lære meg norsk, jobbsøking og sånne ting, at jeg egentlig glemmer et annet viktig ting. Det er nemlig også viktig, hvis man selvsagt blir invitert til et jobbintervju… at man har en god utsyende blikk, ikke sant? Egentlig takket være den åpen hus av Addecco i morgen, realiserte jeg meg at jeg egentlig ikke ha en fin dress. Misjon i dag var dermed å gå shopping! Å være ærlig, en ting som jeg absolutt ikke liker mest å gjøre! Heldigvis fått jeg veldig god hjelp på «Dressmann» butikken. Den veldig snille mann tok god tid for meg til å finne den best passende dress. Han hjalp meg også til å forklare hva forskjellen er mellom den ene og den andre dress osv. – skikkelig stor kompliment til han! Jeg hadde forresten også veldig mye lykke. Selv om dressen passer godt, vær bokser og jakken egentlig litt for lenge. Normal gradvis ta de minst to dager før disse lenge deler blir fjernet. Dermed jeg vil ta på meg dressen i morgen, er jeg rett og slett for sent. Heldigvis klarte han å sørge for at allerede i morgen, før arrangementer starter, at alt er ferdig!

Etter jeg har utgitt så mye penger, måtte jeg komme på verden til å ta en kafe. Neida, det er ikke så ille, bare tullete. Uansett, ved å hente kaffe fått jeg hyggelig selskap, og etterhvert dratt selskapet og jeg til Alfaskolen for å fortsette norskkurset 😉

MNE #42 | Norskkurset, blås i det!? (oppdatert)

Mitt norske eventyr #42

Tullete på språkkafeen

Tirsdag 17. april: La meg idag fortelle litte grann mer om hva jeg tenker om norskkurset, og norskprøven generelt, særlig i forhold til at det nye norskkurset ble avlyst. Jeg sitter nå med to spørsmål; hva skal jeg egentlig gjøre nå? Skal jeg fortsette med et annet norskkurs, eller ikke? Jeg har sovet på saken, og kommet frem til et nytt, interessant syn; det er egentlig ikke så ille i det hele tatt at norskkurset ble avlyst.

Jeg er fortsatt overbevist om at norskkurset er kjempebra for å utvikle en (ny) språkkunnskap. Av den grunn tenkte jeg at det med tanke på norskprøven jeg snart skal ta, kunne vært fordelaktig å finne et nytt norskkurs snarest mulig. Særlig hvis jeg kan starte på et høyere språknivå enn jeg gjør nå. Takket være forskjellige diskusjoner jeg hadde, blant annet idag, har jeg fått en påminnelse om at det å lære seg et nytt språk ikke skjer på et blunk. Norskkurset krever dessuten tid, og med norskprøve rundt hjørnet er det egentlig et godt spørsmål; kan et nytt norskkurs virkelig gi resultatene som jeg ønsker meg nå? Etter de forskjellige diskusjonene tror jeg at det er klokt å endre tankegangen min, men jeg kan uansett ikke forlate tenkeboksen enda. Jeg tror midlertidig at å gjøre andre øvelse i tillegg, kan virkelig fungere bedre enn å gjøre et nytt norskkurset. Så, med andre ord; norskkurset, blås i det!?

Jeg har imellomtiden forstått at, for å kunne bestå B2-nivået, at man må kunne argumenter ved å bruke vanskelig ord og uttrykker. Dette høres kanskje veldig rart ut!? Hvorfor må man f.eks. bruke «i mitt perspektiv» selv om «jeg synes at» også fører til målet? Nå jeg skriver dette innlegget forstår jeg iallfall bedre at, når jeg bruker mer og mer slike vanskelige ord og uttrykker, at jeg kan komme raskere på poenget. Dessuten, da teksten på denne måten blir vanskeligere, viser dette også at man har bedre kontroll over setninger og grammatikkregler. Setninger blir nemlig kortere og mer forståelig. I mitt perspektiv handler en norskprøven dermed ikke bare om norskespråkkunnskaper. Faktisk handler det også om hvor flink man kan argumentere saker.

Faktumet om at man må kunne argumentere er umiddelbart et annet problem, som jeg vil gjerne diskutere litt videre. Nettopp, når du spør en tilfeldig person «hvorfor synes du at …?» Den kan alle komme med noen fordeler og ulemper, ikke sant? Utfordring ihvertfall for meg ligger på faktum at jeg trenger tid til å komme med gode poenger. Hvorfor synes du at jeg publiserer innlegg som er nesten to uken gammel? Uansett, det er ikke en hemmelighet at man få en bestemt tidspunkt for en norskprøve, og dette bekymre meg allerede. Jeg synes likevel at alle kan bli enig med meg at dette medfører mye stress allerede? – eller måler jeg faner på veggen? Dette sagt fått meg et nytt spørsmål; hvor mye øvelse få man egentlig på et norskkurs når vi snakker om argumenterende tekster? Selvfølgelig er det et stor forskjell mellom den ene og den andre norskkurset. Men fra min egen erfaring, og fra hva jeg har hørt omkring meg, er dette i mitt perspektiv for liten. Er det derfor klok å gjøre et nytt norskkurs snarest? Nei, da tror jeg ikke lenger på. Iallfall ikke når vi snakker om en norskprøve som ligger rundt hjørne.

Etter nærmere ettertanke snakker jeg nå bare om den skriftlignorskprøve, men hva egentlig med den muntlignorskprøve? Jeg skal iallfall holde det kort, da meningen min er slik som jeg allerede nevnte. Uansett, et av flere oppgavene man må gjøre er å holde et samtale med en annen «ukjent» person. A være ærlig forstår ikke jeg oppgavene helt. Hva jeg iallfall vil nevne her er at også dette kan være vanskelig for personen som «ser på katten fra treet» – nederlandsk uttrykk. Sagt på et annet måten; først ser man hva andre gjør før man ta aksjon selv. Lykke til alle som har det vanskelig enten starten eller fortsett et samtale!

Alt i alt sagt på en annen måten synes jeg nå at jeg må ta språkkunnskapen mitt som det er nå. Takket være de forskjellige diskusjoner har jeg også fått nok andre måten og ideer som kan hjelpe meg til å bli enda bedre på norsk. Jeg tenker ihvertfall nå på bl.a. til å skrive ekstra oppgaver i tillegg av norskprøven, og fokusere meg lite grann mer på grammatikkgreia som jeg fortsatt ofte gjør feil – pronomen og sånne ting. Dette forresten er grunnen hvorfor jeg skriver den siste jevnlig vanskelige tekster. Jeg tror at dette innlegget er allerede mitt mest kompliserte skrevet innlegg aller tiden… Til og med her har jeg allerede skrevet ti ekstra notater inn imellom for å holde oversikten! 🙂

I dette nye perspektiv synes jeg at det er altså klok å sette det andre norskkurset (Lindeberg) på hold – særlig fordi jeg gjør oppgavene to ganger nå. Dette tilbyr til slutten ekstra tid som jeg kan bruke godt til å gjøre disse ekstra øvelser! Spørsmålet jeg bare ha; kan eller må jeg fortsatt bruke dette kurset for å plage læreren (les: å øve samtaler på norsk) med spørsmål om disse øvelser? Etter min oppfatting kan dette kurset ihvertfall være en pinne bak døren for å holde vast å gjøre disse øvelser, ikke sant?

I alle sammenheng glemmer jeg helt å fortelle at påmelding til norskprøve er allerede i morgen (18. april) – til dem som ikke allerede vet. Norskprøve selv blir holdt enten midten eller slutten av neste måned! Informasjon om den eksakte dag og tidspunkt kommer i løpet av neste ukene…

Til tross av alt kan jeg egentlig konkludere at norskkurset er et slags verktøy. Først og fremst, forstår meg ikke feil. Etter min oppfatting trenger alle slik kurs for å bygge opp et stabilt plattform. Men! Utenom norskkurset kan man også få mye fordel! – skriveklubb, gjør frivillig, m.m. Da jeg egentlig allerede ha en god plattform, synes jeg nå at det er tiden til å utvide denne plattformen, som jeg synes er i forberedelse til norskprøve den beste forslag ennå!.

Til sjuende sist 😉 vil jeg si at mitt første tanken om å gjøre et nytt norskkurs, kommer fra at dette i mitt perspektiv skulle gi mer trykkhett for å bestå B2-norskprøve. Jeg har nemlig mange baller i luften som krever et høyt norskprøvenivået. Dessuten for å komme så langt vei, har jeg brukt masse ressurser. Dermed er det ekstra kjipt hvis jeg bare kunne bestå B1-nivået. Heldigvis innser jeg nå at denne tanker er en stor tull. Beviset har jeg nemlig allerede levert meg selv. Husker du innlegget hvor jeg prøvde å finne ut hvilket språknivå jeg egentlig ha? Hva var rett og slett realitet? Akkurat, jeg trenger ikke å gå lang tilbake hvor jeg allerede diskuterte dette emne. Resultater var at jeg tok et for lavt nivå, og jeg synes det samme gjør igjen nå. Selvsagt har jeg bare gjord norskkurset til og med B1-nivået, men dette betyr ikke at jeg ikke bli komputabel nok til B2-nivået, ikke sant? Nettopp, finne ut alt til sammen er absolutt ikke lett, særlig når det gjeller et fremmedspråk. Når du også tenker på hva slags ord jeg har brukt i bare dette – litt for lenge – innlegget… Kom igjen da! Ingen tvil lenger, ikke sant? Jeg må bare skrive mer ekstra innlegger, og norskkurset, blås i det, jeg klarer meg allerede!

MNE #42 | Det lover å være en kult uke!

Mitt norske eventyr #42

❤️ Så søtt, ikke sant? ❤️

Mandag 16. april: Heidiho alle samen! Er dere klar for en ny uke? Jeg gleder meg allerede, og med den starten som jeg hadde idag… det lover å være en skikkelig kult uke!

Vekkerklokken min dansket allerede kl. 06.00 på nattbordet mitt. Grunnen er jobbsøkingshjelp på Lindeberg som begynte kl. 09.00. Dessverre kunne jeg ikke være lenge der fordi datakurset begynte nemlig to timer senere – huff. Jeg er bevist at jeg må finne ut snart hvordan jeg kan delta på begge aktiviteter. I mitt perspektiv er begge viktig, men jeg kan bare være på et sted samtidig, ikke sant? Planlegging er uansett en ting som jeg sikkert snart kommer tilbake på. Det foregår allerede noen endringer, men der kan jeg ikke fortelle mer om ennå. Jeg kan iallfall fortelle at jeg har fått beskjed om at den ny planlagte norskkurs ble avlyst. Grunnen er for få påmeldinger. Imidlertid har jeg selvfølgelig prøvd å bytte til et annet kurs, men dessverre. Det ser mer og mer ut nå at jeg må tenke på andre løsninger. På en milde måte sagt er jeg nemlig ikke helt fornøyd med skolens svar. Selvfølgelig ligger det helt uten skolens makt når (nesten) ingen påmelder seg. Nei da, det handler faktisk mer om den måten hvordan skolen prøvde å anbefale meg et annet kurs… Forresten, før jeg blir negativt – som jeg absolutt ikke vil bli – vil jeg stoppe her – å være uenig er greit, ikke sant? Sammenlagt kommer det egentlig an at jeg ikke vet ennå hva jeg skal eller må / vil gjøre videre. Er det klokk å fortsette norskkurset, eller ikke? Kanskje det er bedre «å sove en natt om dette»? «this will be continued…»

– «Å sove en natt om noe» er et uttrykk som jeg bruker ofte på Nederlandsk. Dette betyr egentlig at jeg må tenke litte grann mer om dette spørsmålet (sove på saken på norsk)

 

Ukens låt…

Å herlig, jeg vet virkelig ikke hva jeg i den siste har med kjærlighet. For to uker siden dette diktet, uken som var solnedgangen, og idag det bildet ovenfor. Ok da, jeg skal fortelle hvordan hun heter jeg er forelsket i. Hun heter… «Nunya» og hennes etternavn er «Buisnes» – beklager, dette var den dårligste vits aller tiden. Uansett, da jeg igjen i uken som var, hørte en fin låt i butikken, tenkte jeg umiddelbart, det må jeg brukken til ukens låt. Låten er fra «Gavin James – Nervous» – dette er den beste kombinasjon i forbindelse av alle kjærlighet, ikke sant?

Samlinger av alle favoritt låter kan du finne her.

MNE #41 | Uke 15, Mening om internett (oppgave)

Mitt norske eventyr #42

Den store onde verden – internett!

Fra norskkurset har jeg fått en ekstra oppgave om å skrive min mening om internett. Internett idag ikke en ting som man kan tenke seg uten å være, det er virkelig overalt. På gaten, i huset, og steder man skal ikke raskt tenke på. Etter min mening har internett store fordeler og ulemper.

På den ene siden, er jeg veldig glad i internett. Å finne informasjon er mye lettere enn før. Jeg kan f.eks. ikke tenke meg hvordan jeg kunne lærte meg norsk uten å bruke internett. Dessuten synes jeg at internett gjør det mye lettere å holde kontakt med familie og venner. I tillegg er jeg også fornøyd med at man kan bruke internett for å finne ut nye oppdagelse. Tenk f.eks. på sykdommer og teknologier. Disse nye oppfinnelse kan, takket være internett, bli delt raskere, og større problemer kan derfor bli minimalisert til et minimum.

På den andre siden, synes jeg at internett kan være en ulempe. Man kan nemlig bruke internett til terroraksjoner og andre trusler. Dette kan enten føre til at man blir bekymret for å bruke internett, eller så kan det stå i veien for å utvikle internett videre. Siden mange folk er redde for å bruke internett, tror jeg at brudd på folks privat liv er et viktig aspekt. I mitt perspektiv har flere nettsteder et personvern som ikke er optimalt – et aktuelt eksempel er Mark Zugerberg og Facebook.

Til sjuende og sist, vil jeg si at jeg fortsatt gleder meg til fremtiden. Særlig på grunn av diskusjoner om brudd på folks privatliv, tror jeg at det blir veldig spennende å se hvordan internettet kommer til å utvikle seg. Kommer vi til å bruke internett på en helt annet måte om ti år? Kommer vi til å bruke andre teknologier om ti år? Man trenger ikke å gå lenger tilbake enn 20 år for å se utviklingen. Det hadde vært umerkelig for 1900-talsmennesket å forestille seg at man kan skrive lange tekster på en liten skjerm ? til og med uten tastatur!

– Husk at jeg har skrevet denne tekst som en oppgave til norskkurs, og at jeg må levere dem i morgen. Jeg ser denne oppgave mer som en øvelse til en norskprøve, særlig da jeg har prøvd å skrive mellom 250-350 ord – ikke mer eller mindre. Denne tekst er skrevet med 338 ord! Forresten, jeg er fortsatt veldig nysgjerrig på din mening. Syns du at dette er skrevet på B2 nivå, eller er det ting jeg kan gjøre bedre neste gang?

Sist endret: 26.april 2018

MNE #41 | Oslo Skriveklubb…

Mitt norske eventyr #41

Liten improvisasjon

Søndag 15. april: Igjen en kjempe deilig varme dag, men så rart at overalt fortsatt ligger snø. Ihvertfall væren var så deilig idag at språkkafeen ble holdt utendørs. Bare i skyggen er det fortsatt litt kaldt, men… etter idag kunne vi iallefall sa at sommeren ligger rundt hjørnet – endelig!

Etter språkkafeen begynte selvsagt den første møte til «Oslo Skriveklubb». På forhånd hadde jeg litte håp om at noe skulle komme hit, men dessverre. Til slutt var ingen som komme oppdage. Forhåpentligvis går det nesten gangen bedre. Sett fra positive siden kunne jeg imellomtiden opprette en ny Facebook-gruppe – denne kan du finne her. Fortsatt må jeg oppdatere siden, men det er iallfall en begynn. Er det forresten noen som vil eller kan hjelpe meg videre med dette? Alle forslag er velkommen! Anyway, i tillegg har jeg også begynt å tenke om å skrive en ny del av fortellingen til «Hilde på eventyr». Jeg vet at det er allerede en skrivende stund siden da jeg har skrevet den første delen. På denne grunn blir det sikkert tiden at jeg skal fortsette denne fortelling, ikke sant? Jeg lover at en ny del kommer snart, jeg trenger bare litt mer tid og inspirasjon. Med dette i gjenstår ønsker jeg dere en strålende helg!

Dette var mitt norske eventyr (41. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen.

MNE #41 | (Bare) Skrive

Mitt norske eventyr #41

Ikke spør meg hvorfor jeg tokk dette bilde

Lørdag 14. april: Idag har jeg brett opp ermene til å skrive nye innlegg på bloggen min. Jeg prøvde også til å skrive videre et ekstra innlegg om meg selv, med en enda bedre forklaring hvorfor og hvordan jeg har valgt Norge. Jeg trodde iallfall at jeg var nesten ferdig, men dessverre. Denne bloggplattformen har kommet med en ny metode til å vise slik fortelling på en mye interessant måte. Teksten jeg allerede hadde skrevet, passer dessverre ikke i denne nye metode, så jeg må egentlig begynne på nytt – huff da. Ihverfall en positive ting er at jeg kan brette teksten til en enda bedre fortelling. Forresten, jeg satt ikke hele lørdagen foran datamaskinen min. I ettermiddag var det nok tid til å ta en liten tur. Det er så rart å gå på bare en t-skirt da det fortsatt ligger nok snø.

MNE #41 | Én ekstra oppgave

Mitt norske eventyr #41

Mye skriving idag

Fredag 13. april: Haha, fredag den 13 – bank i bordet, heldigvis ingen ulykker! Nei da, alt gikk kjemme bra, og veldig enkelt. Dagen begynte selvsagt med datahjelp, og deretter dratt jeg til hovedbiblioteket for leksehjelp. I mellomtiden skrev jeg en ekstra oppgaven som jeg har fått fra norskkurset. Denne oppgaven handler om mitt mening om internett. Det er ikke helt ferdig ennå, men likevel synes jeg at det kommer til å bli en kjempe fint tekst. I tillegg har jeg nemlig tatt utfordring til å skrive slik som en norskprøveoppgave – mellom 250-350 ord på språknivået B2. Dette er absolutt ikke lett, men fortsett veldig godt å gjøre. Da jeg iallfall tok teksten til leksehjelp, oppdaget jeg nye feil som kan hjelpe meg til å skrive enda bedre tekster. Forresten, når denne oppgaven er ferdig, den skal jeg publisere dem på bloggen min – jeg lurer allerede på din mening.

– Som jeg alltid sier; hvis det er vanskelig, den betyr det egentlig at du lærer noe nytt.

MNE #41 | Generasjonskafe

Mitt norske eventyr #41

Prøver vafler (og det var kjempe deilig)

Torsdag 12. april: Idag hadde jeg avtalt med en god venn at vi først skulle hente en kaffe i nærheten av Røa bibliotek, og selvsagt også nytte fra den deilig solen. Deretter har vi skrevet oppgaver i tillegg av norskprøve. Da vi fortsatt hadde spørsmål om grammatikken, har vi derfor plaget andre mennesker i biblioteket – heldigvis var alle veldig snill. Nedenfor er iallfall et av flere oppgaver vi hadde skrevet for oss selv. Oppgaven handler om at ikke bare din egen sønn, men også skolekameraten hennes spiller voldsom dataspill. Du er bekymret, og vil gjerne finne en løsning uten å forstyre sønns vennskapet. Derfor vil du skrive en beskjed til klassekontakten, og ba han å ta kontakt med andre forelder for å sette opp noe regler – jeg lurer meg skikkelig om hva dere synes av svaret til oppgaven?

Hei Bjørn.

Jeg leg merke til at sønnen min Øystein spiler, etter min mening, for mye data- og Playstation-spill. Jeg er veldig bekymret om de slags spill han spiler fordi disse spillene har en 16-årsgrense. Da han spiler samen med andre klassekameraten sin, og ikke jeg vil nekte deres vennskap, vil jeg gjerne ba deg om å finne en god løsning. Jeg tenker å sette opp regler med andre foreldre for å spille slike spilene. Ikke minst synes jeg også at det er klokk at barn blir mer bevist av konsekvensene disse spillene kan medføre seg.

Med vennlig hilsen, Mike

Då det var tiden, gikk vi til «generasjonskafe» som ligger rundt hjørne av biblioteket. Dessverre var vi den eneste utlandene, men til tross var det kjempe hyggelig og lærerik. Vi hadde gjort et brettspill hvor man må reise rundt Norge. For å få poeng må man i tillegg svare på forskjellige spørsmål. Enten spørsmålene var veldig vanskelig, eller vi må lære oss mer om Norge. Vi kunne ikke gi godt svar til alle spørsmålene – heldigvis var vi ikke den eneste rundt bordet.

– Hvilke by er mest kjent i Nordland – svaret er Bodø

Jeg har forresten fått en lokal dagblad med et bilde av meg! .

Mitt norske eventyr #41

Lokal avis

Etter hvert har vi hastes oss til T-banen, på vei til språkkafeen Bjørken. I alle hastighet har vi tatt en feil bus, men fortsatt kommet vi nok på tiden til kaffe og kakker. Nei da, selvfølgelig tuller jeg. Jeg mener at den viktigste av en språkkafe er å lære norsk, og å bli kjent av nye mennesker. Nye mennesker har vi sikkert møtet i dag. Vi har fått en e-postadresse hvor vi kunne stille spørsmål til hvis vi f.eks. har spørsmål om den norske grammatikken.

MNE #41 | Solnedgang ved operahuset

Mitt norske eventyr #41

Solnedgangen

Onsdag 11. april: Da jeg ikke kunne gjøre mye i uken som var, bestemte jeg meg å brett opp ermene igjen – slik som jeg gjorde siste lørdag. Derfor begynte jeg denne dagen med å avkrysse ting og tang på to-do listen min. Det var til sjuende siste så mye å gjøre, før jeg viste var det allerede tid til å dra til norskkurset, ops…

Helt tilfeldige (eller ikke… ) fant jeg ut at Julia – en veldig god venn – følger et annet norskkurs på det samme tidspunkt og skolen jeg gjør. Etter norskkurset bestemte vi oss å gå til operahuset for å se solnedgangen.

Mitt norske eventyr #41

Vi tokk mange bilder

MNE #41 | Egen laget setninger

Mitt norske eventyr #41

Gjøre oppgaver

Tirsdag 10. april: Denne dagen begynte tydelig da jeg (endelig) bestemte meg til å dra til legen vakten. Jeg legger merke til at de to suturer begynner til å bli vondt – så egentlig er det ingen valg. Heldigvis var alt i orde, og den to suturer ble fjernet! Å være ærlig, det gjorde litt vond, men jeg synes den viktigste er at jeg ikke ha nye komplikasjoner eller noe annet. Likevel må jeg fortsatt være forsiktig.

Etter legevakten har jeg dratt til en kafe i nærheten. Her hentet jeg selvfølgelig en kaffe, og i tillegg har jeg fått selskap av en god venn. Egentlig helt spontan har vi laget noe egen setninger med noe vakre betydning.

– Mitt norske eventyr er slik som en bok. Det har to sider, og en interessant fortelling imellom.

– I en diskusjon kan skjønnheten blir født.

– Når du lette etter noe, er det vanskelig å finne. Så en dag vises det magisk, som nøkler eller en markør.

Kanskje vi må skrive vårt egen dikt?