MNE #38 | Siste delen av NAV-kurset

Mitt norske eventyr #38

Varme sjokolade i mellomtiden

Onsdag 21. mars: Igjen hadde jeg en veldig interessant NAV-kurset idag. Aktivitetsplanen min på NAVs nettside kommet også endelig til å fungere. I tillegg fikk jeg litt forklaring hvordan NAVs nettsiden fungerer, hvordan jeg måtte registrere aktiviteter osv. Helt overrasket har jeg også fatt en møte med veiledere min. Jeg viste faktisk ikke at jeg allerede var knyttet til en veileder. Forresten, dette gå meg god sjansen til å direkte stille spørsmål som jeg hadde for veldig lenge siden.

Planen etter NAV-kurset var egentlig å gå til norskkurs som jeg fortalte om igar. Da det allerede var for sent å gå dit, hadde jeg istedenfor vært til en kafe i nærheten. Her tok jeg en varme sjokolade, og fortsette jeg hjemmelekse til norskkurs i kveld – jeg gå til to forskjellige norskkurs. Det var mye å gjøre, men jeg klarte det.

P.s. Angående lekseoppgave jeg måttet levere forrige mandag. Norsklærer var ikke ferdig med å kontrollere alle oppgaver. Resultatet skal vi derfor få tilbake etter påskeferie.

MNE #38 | Skikurset

Mitt norske eventyr #38

På skiene!

Tirsdag 20. mars: Som jeg fortalte i går, begynte også i dag veldig tydelig. Jeg har nemlig vært til et nytt norskkurs som ble organisert av «Mennesker i Fokus». Selv om dette kurset var en gjentakelse, var det fortsatt en veldig lærerik kurset. Jeg kunne stille spørsmål hvor jeg med det andre norskkurset ikke få sjansen til. Jeg synes at en gjentakelse av oppgaver er alltid en ekstra god øvelse. I tillegg får du også sjansen til å bli kjent med nye mennesker.

Dessverre kunne jeg ikke fortsette norskkurset til slutten, fordi jeg måtte dra til språkkafe Røa. To veldig erfare skiløpere, som er frivillig hos språkkafeen Røa, har organisert et skikurs. Sammen med tre andre deltakere fra språkkafeen, har vi prøvde å gå på ski. For de andre deltakere var det den første gang, og for meg den andre gang. Fortsatt følte det for meg som den første gang, men likevel hadde jeg det veldig gøy! Det var en litte bakk hvor jeg klarte å klatre opp, men den måtte jeg gå ned… Dette var veldig skummelt fordi det gi veldig, veldig fort. Halvveis falte jeg selvfølgelig på en måten som skiløpere kaler «den danske fall» (falle på rompa di) Til syvende og slut var det ingen som ble skadet!

Vi har blitt intervjuet for å dele vårt skierfaring. Artikkelen kan du finne i Akerspost eller ved å klikke her.

Mitt norske eventyr #38

Paragliding

MNE #38 | Tre lange dager

Mitt norske eventyr #38

En vakker dag!

Mandag 19. mars: Vekkerklokken måtte jeg programmere å våkne meg kl. 06.00, huff. Fra idag har jeg nemlig tre lange, men sikkert super interessante dager. Uke som var fikk jeg høre om «Mennesker i Fokus» Dette er en organisasjon som hjelper innvandrere med jobbsøking, men det gi også norskkurs. Jobbsøkingshjelp finnes på mandager, og norskkurset på tirsdager og onsdager. Alle tre dagene begynner kl. 9.00, så derfor måtte jeg våkne så tidlig. Jeg vet forresten at jeg allerede følger sånn kurs på NAV, og at jeg allerede gå til norskkurset. Men da jeg gjerne vil gjøre norskprøve på et høyt nivå, og finne en jobb så raskt så mulig, vil jeg gjerne benytte alle sjanse. Fortsatt har jeg funnet noe små ting på CV-en min som kunne enda bedre. Men det mest interessante var å skrive søknader. Søknader jeg allerede hadde skrevet var bra nok. Men denne søknad er egentlig mer for når jeg reagerer på åpen stillingen. Å skrive søknader til stillingen er helt annerledes, men da fikk jeg god hjelp til.

Etter jobbsøkingshjelp har jeg vært til norskkurset. Forrige søndag skrev jeg om at jeg måtte levere bl.a. en skriftlig oppgave. Men etter jeg har skrevet dette oppgaven tenkte jeg; hvor lenge må oppgaven egentlig være? Dette har læreren ikke fortalt i den forrige leksjonen, og noen hadde tenkt å stille slikk spørsmål. Iallfall, jeg tror at jeg var den eneste som hadde skrevet to sider om folketro, ops. Førstkommende onsdag skal vi se hva læreren synes om oppgavene 😊 Hvis du er interessert i denne oppgaven, den kan du lese dem her.

 

Ukens låt…

Uke som var hørte jeg låten «Mitt Hjärta Blöder» fra Veronica Maggio. Det var i en butikk, og jeg var veldig overrasket. Jeg lytter hennes musikk for mange år nå, men jeg har aldri oppdaget musikken på radio eller butikk.

Samlinger av alle favoritt låter kan du finne her.

MNE #37 | Uke 11, Hjemmeleksen om folketro (oppgave)

Ukentlig fortelling Uke 13 (2018)

Sinterklaas har nettopp ankommet

Jeg har fått en oppgave for å skrive om folketro, men hva er folketro egentlig? Folketro er en fortelling man tror på, men i virkeligheten eksisterer fortellingen ikke. Disse fortellingene ble fortalt fra generasjon til generasjon. Tenk f.eks. på den norsken fortellingen om nisse. Hvis man ikke sett julegrøt foran døren på juleaften, da blir nissen veldig sint. En ondskapsfull nissen kan skade folk og dyr. Sånn folketrofortelling består også i Nederland. Denne fortellingen heter «Sinterklaas», eller også kjent som «Sint-Nicolaas». Sinterklaas har fått navnet fra den amerikanske «Santa Claus». Ikke bland derfor disse to fortellingene tilsammen! Også skullet fortellingen har kommet fra den hellige biskop Sankt Nikolas, som har hjulpet den fattigfolk med å gi gaver.

I den nederlandske fortelling er Sinterklaas en veldig gammel mann fra mer enn 1000 år, men ingen vet nøyaktig hvor gammel han egentlig er. Lik som nisse, har også Sinterklaas en veldig kraftig hvitt skjegg, og smilende øyene. Han er kledd i en lang rød frakk, med store hvitte støvler, og en rød topplue. Også har han på seg en stav, og kjører rund på en hvit hest som heter Americo. Opprinnelig bor han i Madrid (Spania) samme med sine medhjelpere «zwarte piet» (svartepetter). Zwarte pieten er helt svart, har fargerike klær og en hatt med en fjær. Antallet medhjelpere varierer i hvert fortelling, men normalt er det ca. 12 stykker. Hvert november reiser han, og hele mannskappen med dampskipet «Pakjesboot 12» (Pakkebåt 12) til Nederland. Ankomststed er også hvert år forskjellige. Siste år f.eks. har han ankommet i den Amsterdamse havnen. På havnen venter barn tålmodige på sine ankomst, og synger i mellomtiden tradisjonelle sangene bl.a. «Welkom sinterklaasje», «Sinterklaas, goed heiligman», og «Zwarte Piet, wiedewiedewiet». Når Sinterklaas har ankommet, kaster sine medhjelpere peppernøtter til «alle snille barn». De slemme barn ble tatt med til Spania i zwarte piet sin sekk! Hans ankomst er hver gang et veldig stort fest, og ankomsten ble derfor utsend på den nederlandske tv-kanalen NPO1. På den samme tv-kanalen finnes også et tv-programmet som heter «Sinterklaasjournaal» (Sinterklaasnyheter) Denne tv-programmet vises barn hva Sinterklaas opplev før han kommer til Nederland helt til «pakjesavond» (gavekveld) den 5. desember.
Etter Sinterklaas forresten har ankommet på land, fikk barn lov å sette skoene sin foran skorsteinen. Men… de må først legge noe inn i skoene sine til hesten, eller en tegning til Sinterklaas. Også kan barn legge inn en ønskeliste med gaver de ønsket seg. Når barna sover, hopper Sinterklaas over takene, og medhjelpere hans kryper gjennom hver skorsteinspiper for å tomme skoene. Som belønning kan barn forvente den typiske godteri; peppernøtter, sjokoladeletter, klementiner og marsipaner. Av og til kan barn også forvente en liten gave, men da må barn være veldig, veldig snill… På denne måten blir det hver morgen veldig spennende til alle barn; hva skulle det har fått i skoene idag? Men den mest spennende dag blir fortsatt «pakjesavond». På denne kvelden få alle barn gaver. Jeg husker meg veldig god at jeg, samme med søsken mine, ventet hver år i fulle spenning til noen banker hard på døren. Dette betyr at Sinterklaas har funnet vårt hus, og ikke har glemt oss. Etter vi åpnet døren sto en stor sekk med gaver ventet på oss. En kveld med varme sjokolade, mye godteri, Sinterklaasmusikk, og masse glede har begynt.

Denne folketro ble ca. trott til barn ble ca. 8 år gammel. På grunn av at «zwarte piet» er svart, og hans fortelling har til noen blitt antatt å være negerslave, ble derfor zwarte piet i den siste årene endret til bl.a. «stroopwafel piet», eller i forskjellige fargene som f.eks. pink, gul og grunn. Dem som ble vokst opp med denne folketro synes at det er uakseptabel. Dette er typisk nederlandsk som må være som det er. Hva synes du egentlig om denne diskusjon?

Ukentlig fortelling Uke 13 (2018)

Stroopwafel piet & fargerike pieten

MNE #37 | Er språkkaffe ikke åpent?

Mitt norske eventyr #37

Gratulere foreldre min!

Søndag 18. mars: Først og fremst, gratulerer foreldre min at dere er gifte med hverandre så lenge! Da det blir vanskelig å gratulere henne personlig, hadde jeg derfor bestilt en blomster og levert dem på hennes adresse. Dessverre var det ikke mulig å levere dem idag, så ble den levert igår. Hun hadde absolutt ikke forventet sånn overraskelse, så gavene har derfor vært en enda mer stor suksess!

Denne dagen selv forresten begynte veldig rart. Jeg antok at språkkafeen var åpnet, men etter jeg har ankommet var kaffen stengt. Først trodde jeg at det skulle være på grunn av påskeferie, men ifølge Facebook skulle det fortsatt ble åpnet. Kanskje jeg hadde ankommet for tilligg? Uansett, istedenfor har jeg vært til Espresso House. Denne gangen ikke den vanlige kafeen, men mer i nærheten av språkkafeen. Jeg hadde bare lyst å prøve noe nytt. Her hadde jeg forresten jobbet videre på hjemmeleksene. Også klarte jeg å avrundet den skriftlige oppgaver som jeg må levere i morgen. Oppgavene handler om folketro. Spørsmålene var om folketro også består i hjemlandet, og om man kunne skive litt om dette. I morgen jeg skal publisere oppgavene som et nytt innlegg for alle som er interessert.

Dette var mitt norske eventyr (37. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

MNE #37 | Bli jeg norsk da?

Mitt norske eventyr #37

Bli jeg norsk da?

Lørdag 17. mars: Jeg har vært til den forestilling «bli jeg norsk da?» Denne forestilling handler om den norske kultur. Skuespillerne var deltopp i to grupper. Den ene gruppe forestilte en familie som har flyttet fra Kurdistan. Den andre gruppe forestilte en norsk familie, hvorav faren er turkis. Spørsmål gjennom forestilling var, hvordan kan man komme inn i de norske samfunn. Må man også være på ski, delta på hyttetur, og spise brunost og kvikklunsj? I tillegg ble viset hvordan nordmann oppfører seg i kollektiv, på NAV, og på universitetet. Kanskje var noen deler litt overdrevet, men jeg synes at det gjorde en veldig bra jobb. Det var iallfall akkurat som jeg har opplevd Norge ennå.

Etter forestillingen ble publikum spurt om hva de synes om hele fortellingen. Konklusjon er at vi alle har noe i tilfelle, selv om vi var født i et annet land. Tenk f.eks. på musikk, film og sånne ting. Men uten at vi kjenner hverandre har vi en annen ting alltid tilfelles, vi alle er nemlig mennesker! Så hvorfor skulle vi behandle hverandre annerledes? Konklusjon om spørsmålet hvordan vi kan komme inn i den Norske samfunn er, lær norsk først. Den ble det iallfall letere å delta på norske aktiviteter, og bli på denne måten mer kjent med nordmenn. Men også denne fortelling er lik som en bok – en bok har nemlig to sider. Fra den norske samfunn kan man også være litt mer åpen, så at det ble lettere for innvandrere å komme inn i kontakt med nordmenn. All med all en veldig interessant forestilling hvor jeg sikkert lang skal tenke på.

MNE #37 | Hjemmelekse

Mitt norske eventyr #37

Begynne med hjemmeleksen

Fredag 16. mars: Idag jeg har vært hjemme istedenfor å gjøre datahjelp. Jeg hadde nemlig veldig mye hjemmearbeid, måtte jeg skrive mange nye blogginnleggene, og ville jeg gjerne begynne å skrive et helt nytt fantasieventyr. Det nyet fantasieventyret har jeg allerede publisert, og du kan lese dem her.

MNE #37 | Rolig torsdag

Mitt norske eventyr #36

På vei til leksehjelp

Torsdag 15. mars: Jeg begynte dagen avslappet. Først med hjemmearbeidet, og etterpå med noen jobbsøking. I kveld hadde jeg selvfølgelig også leksehjelp. Vi har snakket om veldig kompliserte grammatikkreglene. Av og til tenkte jeg; hjelp, jeg følger ikke lenger! Men jeg synes at dette er helt greit. Vis det er vanskelig, betyr det egentlig at du lærer noe nytt 😉

MNE #37 | Del2…

Mitt norske eventyr #37

NAV kontoret

Onsdag 14. mars: Igjen en veldige interessante dag. Også begynte heldigvis NAV kurset ikke så tydelig som den forrige gang. NAV kurset var forresten igjen veldig lærerik. Denne gangen hadde vi snakket om å skrive søknader. Fra forrige kurset hadde jeg fortsatt noe spørsmål om CV-en min, og der fikk jeg også god svar til.

I kveld var den andre leksjon av norskkurset jeg snakket om forrige mandag. I dette kurset hadde vi snakket om forskjellene mellom inne og inn, og ut og ute osv. Jeg viste ikke hva forskjellene var før, så jeg hadde igjen lært noe ny. 😊

MNE #37 | Ny norskkurs

Mitt norske eventyr #37

Hjemmeleksen

Mandag 12. mars: Det var en veldig interessant dag. Selvfølgelig begynte dagen med datakurs. Tema idag var offentlig sider. Her hørte jeg om nettsider som jeg ikke kjente før. Selv om jeg ikke har fått tilgang til de meste nettsider ennå, syns jeg at det er super greit å vite om. Når jeg trenger en av disse nettsidene, den vet jeg iallfall nå hvor jeg må lette etter.

I kveld hadde jeg mitt første norskkurset hos Alfaskolen på B1-2 nivået. Forrige norskkurset var fra Caritas, men det hadde dessverre ingen ledig plass igjen. Selv om forreste denne kursdagen var den første, var kurset fortsatt veldig interessant. Grammatikken vi hadde snakket om, var bli-passiv. Du kan f.eks. tenke på setningene som «huset blir vasket», «han blir spist» osv. Jeg gleder meg allerede til den neste kurset.

 

Ukens låt…

Denne uken er «Marit Larsen – Consider This» min favoritt låt.

Samlinger av alle favoritt låter kan du finne her.