MNE #3 | Uke 29, Fem sprø tingene…

Jeg tror jeg trenger ikke å forklare at ting i et annet land er forskjellige. I det siste ukene, etter jeg flyttet fra Nederland, fant jeg noe sprø ting. Sprø ting… jeg mener, kanskje helt normalt ting for deg, men for meg litt rart. Derfor tenkte jeg at de blir moro å lage en list med fem forskjellige ting. Vel fem… med bildene ovenfor er det egentlig seks forskjellige ting. Utsikten er fortsatt å bli vant å se (det kommer mer av slike bilder 🙂)

Ukentlig fortelling Uke 29 (2017)

Fem sprø tingene…

 

Japp sjokolade…

Vi har i Nederland et veldig stort valg av godteri, men Japp sjokolade… der har jeg aldri hørt om. Smaken minner meg om en mars. Et Google-søk viser at jeg er riktig. Jeg er nå nysgjerrig hvor de selger Japp. Oppdatering; jeg fant sjokolade. Klikk her for å lese hvor jeg fant Japp sjokolade – på nederlandsk.

Ukentlig fortelling Uke 29 (2017)

Japp sjokolade?

 

Kjøttdeig av kylling…

Som jeg skrevet på den nederlandske uke-oppdatering 2 kylling kuber, som vi har i Nederland, er ikke kjent i Norge. I Norge selger det hele stykker av kylling, men jeg liker ikke å kutte kyllingen. I tillegg jeg har ingen gode kniver for å kutte hele kylling. Så, som alternativt jeg kjøpte kjøttdeig av kylling. Høres veldig spøtt til meg, men de består virkelig.

Fra den samme uke-oppdatering 2 fikk jeg mange kommentarer som «hvordan ser det ut?» For å ikke svare umiddelbart veldig hard med «som kjøtt i en bolle» har jeg laget her ned et bilde.

Ukentlig fortelling Uke 29 (2017)

Hu, ja, de består virkelig

Ukentlig fortelling Uke 29 (2017)

Og dette er hva jeg har laget med kjøttdeig av kylling

 

Er jeg dratt…

Nei, ikke var redd, jeg er ikke dratt heldig (eller gjorde jeg å skremme deg?) Når jeg fikk Norsk endringen tilbake, fikk jeg to veldig merkelige notater. Jeg rådførte meg beste venn (Google <- verdt til å klikke på denne linken), og det viser seg at Norge arbeider for å endre notater. Grunnen er ikke helt klart til meg, men jeg liker de nye notater mye bedre (personlig mening) 100 kroner notater er fortsatt å bli vant å se. I form av farge, notater lik veldig på den 10 euro notater. Dessverre har jeg ingen gamle norske notater eller 10 euro notater for å vise deg en god sammenligning, men fortsatt her ned et bilde som gi deg en liten ide. Oh, morsomt faktum: En notater av 100kronen er ca. 10 euro 😉

Ukentlig fortelling Uke 29 (2017)

Likevel føles rart å betale med lappen av 100, 200 & 500

 

Pant…

Dette er faktisk et veldig morsomt faktum. Små flasker, som vi allerede ville kaste i plast skuffen i Nederland, kan du bare slippe av i Norge. Depositumet per flaske kan varieres, men vanligvis du får i retur 1kr (ca. 10 eurocent) eller 2,50kr retur (ca. 30 eurocent)

Ukentlig fortelling Uke 29 (2017)

Godt ide Nederland!

 

Heise…

Hver gang jeg får på heisen for å komme til leiligheten, jeg må le litt. Dette er et lite minne at jeg er i Norge (bare se hva jeg mener)


Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Vi ses til en ny oppdatering!

MNE #3 | Studieønskelisten

Denne uken dessverre ikke en veldige spennende og omfattende oppdatering. Grunnen er at jeg var bare opptatt med mitt studieønskelisten (også veldig viktig i livet).

Mitt norske eventyr #3

Studieønskelisten

 

Studieønskelisten

Jeg vet, høres veldig kjedelig, men dessverre klarte jeg ikke å avslutte mitt høyere skoleutdanning. Også har jeg noe Microsoft kurs, BiSL kurs, og noe andre kurs som jeg vil gjerne avslutte. For å gi deg et inntrykk, kan du nedenfor finne mitt studieønskeliste med i tillegg en oppdatering om studiene. Når du er interessert eller vil vite med av et studie, kan du klikke på det studie (blå linken)

Før jeg ikke forsvant i en jungel av studiene og eksammer, har jeg bestemt meg å gi denne studieønskelisten i løpet av neste uke mer kraft. Så hvis der kommer ingen oppdatering neste uken, beklager på forhånd, ingen panikk. Da sitter jeg sannsynligvis med nesen min i den studiebøkene.

 

Ukens sitat

Hver uke prøver jeg å finne et nytt sitat som passer til denne uken. Noe er veldig pent og andre er veldig morsomt eller godt å tenke på. Denne uken er sitatet;

Vertel me en ik luister; Laat me zien en ik kijk; Laat het me beleven en ik leer. (Fortell meg og jeg lytter; La meg se og jeg ser; La meg oppleve og jeg lærer)

Dette var mitt norske eventyr (3. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

MNE #2 | Hyggelig uken

Siste uken sluttet jeg med fortelling om at jeg skal spisse middag hos utleier. Kvelden var veldig hyggelige. Middag var dessverre ikke typisk norsk, men veldig deilige. Til middag spiste vi quinoa med fisk fra oven. For kaffe hadde jeg brakt «stroopwafels». Utleier skjende denne typisk nederlandske kaker, fordi hun hadde studert i Nederland, veldig tilfeldighet? I tillegg var denne uken veldig hyggelige med mange finne momenter.

Mitt norske eventyr #2

Hyggelige uken

 

CV-en min

Med stor takk til utleier og norsklærer Laura er CV-en helt oversett til norsk. Jakten til ledige stillinger er nå offisielt åpent. I tillegg har jeg registrert hos forskjellige rekrutteringsbyråer, og jeg har reagert på den første ledige stillinger, veldig spennende.

 

Datahjelp

Denne uken hadde jeg gjord datahjelp for første gangen. Spørsmålet var veldig enkelt ? iallfall for meg som IT-er. Mange spørsmålene var f.eks. hvordan kan jeg laget et dokument til en USB-pinne eller hvordan kan jeg utskrive et dokument. Utfordringen er mer hvordan jeg må forklare disse tingene på norsk. Heldigvis har jeg bygget opp et godt vokabularet i den siste årene. Til tros er det litt vanskelige å uttale noe ordene. For å gi deg to eksemplene, CV og bøk. På norsk ligner uttalene veldig på den nederlandske uttalene ? CV / boek. Det er mer ordene som liger på begge språket. Men derfor hjelper jobben som frivillig veldig mye. Her kan jeg øve veldig mye med uttale ordene. Til tros gikk datahjelp denne uken veldig bra, og gleder meg veldig mye til neste uken.

 

Reaksjonen fra den siste uken

I tillegg på reaksjonene til det siste innlegg, hva spiser jeg hverdag, har jeg nedenfor laget noe bildene (jeg trodde jeg hadde tatt mer bildene, beklager) De fleste retter er nederlandsk fordi jeg kjøpte mye mat fra Nederland ? dette var litt billigere.

Mitt norske eventyr #2

Macaroni

Egentlig hadde jeg siste uke bare kjøpt noe freskprodukter som denne yoghurten og sjokoladen (sjokolade passer veldig god i listen freskproduktet)

Mitt norske eventyr #2

Yoghurten og sjokoladen

Ved et uhell så jeg denne måltid i fryseren, og jeg var med en gang nysgjerrig på hvordan det smaker. Og det var veldig deilige.

Mitt norske eventyr #2

Kylling og pasta

Nedenfor retter var det mest utfordrende retter jeg hadde laget, roti. Det var vanskelige å finne erter eller annet slags bønner. Det eneste ting jeg hadde kjøpt i Nederland, var erter med gulrøtter. Som løsning har jeg fjernet alle gulrøtter. Til tross er roti-retter ferdig med kylling. Men kyllingblokker vi kjenner i Nederland er tydeligvis ukjente i Norge. I tillegg selger Norge hele biter av kylling, men jeg liker ikke kutte kylling i små stikker. Også har jeg ikke gode kniver for å kutte kylling små stikker. Som alternativt kjøpte jeg kyllingdeig. For alle i Nederland høres det veldig galt fordi vi kjenner dette ikke i Nederland. Vi bare kjenner kjøttdeig, så jeg var veldig overrasket.

Mitt norske eventyr #2

Roti

Siste fredag har jeg vært ute til middag. Grunnene var fordi jeg er ikke offisielt huseier lenger, men også fordi det fantastiske været. Deilig i solen nyttet jeg en salaten med øl. Som dessert hadde jeg karamell is med nøtter. Dessverre er bildene ikke så veldig fint, men jeg vil gjerne begynne å spise. Det så ut, og det var veldig deilige.

Mitt norske eventyr #2

Spiser middag utendørs

 

Ukens avslutning

Nå skal jeg se filmen, og etterpå skal en ny uken begynne. Beklager for rotet. I dag hadde jeg ikke lyst å rydde opp.

Mitt norske eventyr #2

Se på filmen

 

Ukens sitat

Hver uke prøver jeg å finne et nytt sitat som passer til denne uken. Noe er veldig pent og andre er veldig morsomt eller godt å tenke på. Denne uken er sitatet;

Laat het leven ook eens van jou genieten. (La livet også nytte fra deg)

Dette var mitt norske eventyr (2. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

MNE #1 | Min første uken

Æsj, det er allerede en uke siden jeg ankommet i Norge. Hva går tiden så fort. Jeg må fortsatt bli vant til at alt er på norsk, og den vennlighetene av menneskene?

Mitt norske eventyr #1

Min første uken

 

Tingene jeg må bli vant til

Når du snakker med menneskene, eller du vil spørre noen, alt går selvfølgelige på norsk. Men du kan også snakker engelsk. Men når du vil bli bedre på norsk, anbefales jeg ikke å snakker norsk og engelsk samtidige. Det forårsaker bare forvirring, og at du tenker for mye for å finne den riktige ordene. På denne grunne fikk du mange rare setninger som noen ikke forstår. Men jeg klarer det veldig greit. Jeg merker også at man forstår deg ikke at de vil ta tid for å forstå deg. Også merker jeg at Nordman setter pris på at du iallfall prøver å snakker norsk.

 

Hvor jeg bor

Som du kanskje kan se på bildene nedenfor, trives jeg leiligheten og utsikten veldig god. Leiligheten er vakkert og god vedholdt, og ligger på den sjuende etasje i en rolig nærhet. Jeg har ikke registret tiden, men Oslo sentrum ligger på en kjempegod gang- og sykkelavstand. Men sykle i Norge er en ting jeg må bli vant til. De finner ikke overalt en sykkelsti. Ikke et stort problem, men åsene. Æsj, det er veldig tøft. På bildene ser det ikke så bratt ut, men kommer opp med syklene? da klarer jeg ikke (ennå) Nå forstår jeg veldig god hvorfor man liker å sykle her. På denne måte kan du forsterke benmuskler.

Mitt norske eventyr #1

Utsiktene

 

Hvordan var min første uken

Resten av denne uken hadde jeg slappet av. Selvfølgelig hadde jeg gjord noen praksis tingene, pakker ut eskene, og installert datamaskinen. I tillegg var jeg veldig opptatt med oversette CV-en min på norsk. Nesten glemte jeg å skrive søknaden på norsk. Så gla vi har Google Translate. Vel, egentlig ikke i den hele tatt. Mange ordene kunne jeg oversette uten hjelp av oversettprogrammene. Den førstkommende norskleksen skal jeg for alle sikkerhet kontrolleren alt igjen. Også tilbudt utleier å hjelpe meg med å sjekke min CV-en (veldig snill) Også har utleier invitert meg å spise middag. Slik ting som ikke ofte skje i Nederland. Iallfall, nesten uken skal jeg fortelle mer om dette…

Mitt norske eventyr #1

Datamaskinen er installert

 

Ukens sitat

Hver uke prøver jeg å finne et nytt sitat som passer til denne uken. Noe er veldig pent og andre er veldig morsomt eller godt å tenke på. Denne uken er sitatet;

Het leven geeft de gelegenheid parels te verzamelen en steentjes weg te werpen, of steentjes te verzamelen en parels weg te gooien (Livet gir mulighet til å samle perler og kaste steiner bort, eller samle steiner og kaste perler bort)

Dette var mitt norske eventyr (1. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

MNE #0 | Jeg er endelig tilbake 😊

Etter omtrent halvannen måned har jeg endelig en ny oppdatering. De siste månedene var preget av sprø, spennende og travle øyeblikk og jeg har måttet finne mye informasjon om livet i Norge. Jeg kommer til å lete mye etter slik informasjon i de neste månedene. Det blir spennende å undersøke hvordan ting fungerer i Norge!

Mitt norske eventyr #0

Jeg er endelig tilbake 😊

 

Huset mitt er solgt

I mai fikk jeg et godt bud på huset mitt, slik at jeg kunne selge huset med en gang. Dette førte til at jakten på et nytt hus ble offisielt åpnet (forhåpentligvis blir det en kortvarig jakt!)

Boligmarkedet i Nederland står på hodet nå for tiden. Hvert hus som er til salgs, blir solgt innen få dager. Noen hus blir ikke engang gjort tilgjengelige for boligmarkedet, fordi etterspørselen etter hus er så stor. Det blir ikke en gang forhandlet med den første personen eller den første interesserte som legger inn et bud. Alle kan komme med et bud på huset, og personen som tilbyr det beste budet har kjøpt hus. På denne måten er det et bud på tjue tusen til tretti tusen euro høyere enn verdivurderingen. Summen du må ha på din sparekonto for å fa lån fra banken! Av denne grunnen har jeg raskt sluttet å lete etter et nytt hus. Men, hvordan skal jeg gå videre? Tross alt trenger jeg et hus å bo i, ikke sant?

Mitt norske eventyr #0

Solgt

 

De store valgene

Jeg har tenkt veldig lenge på dette valget. I tillegg hadde jeg prøvd mange andre ting f.eks. å leie et hus, men jeg har utilstrekkelig inntekt til å leie et hus. Derfor bestemte jeg meg for å slute å flytte til Norge. Dette hører veldig enkelt ut, men det er mer å tenke på enn du faktisk tror. For å gi deg en ide, har er en liste med tingene du kan tenke på;

  • Hvordan kan jeg gjøre meg selv forstått av nordmenn?
  • Hvilke regler og lover må jeg følge?
  • Kan jeg bare begynne å jobbe eller trenger jeg en tillatelse?
  • I hvilket område vil jeg leve og jobbe?
  • Finne et sted å bo?

Og på denne måten kan jeg skrive mye. Men ikke glem at det er fortsatt ting å gjøre i hjemlandet ditt. Tenk f.eks. på de neste tingene;

  • Hvilke ting tar jeg med meg?
  • Hva skal du gjøre med tingene du ikke kan ta med deg?
  • Vil jeg ta med eller selge bilen?
  • Forsikringene?
  • Postadressen?

I tillegg har jeg en rekke studier som jeg gjerne vil gjennomføre. De fleste av studiene mine kan jeg gjøre i utlandene, men høyskoleutdanning er enklere å fullføre i Nederland. Til dette studiet har jeg noen frister. Men etter jeg har jobber hardt, og jobber videre i om nettene, har jeg til slutt en veldig fin rapport. Det er nå bare å vente på resultatene.

 

Nå skal det endelige skje

I alle fall forlot jeg virkelig Nederland forrige lørdag. Etter en slitsom tur på femten og en halv time, har jeg endelig ankommet Frederikshavn (Danmark) Ikke bare turen, men også innsjekken på hotellet var noe vanskelig. Jeg visste at jeg kunne ta innsjekken på hotellet til klokka 20.00. Men på grunn av veiarbeid i Tyskland tok turen så lang tid, at jeg aldri kunne komme frem til den tiden. Derfor hadde jeg ringt hotellet med spørsmålet; Unnskyld, jeg kommer litt for sent, er dette et stort problem? Hva tror du? Jeg fikk tilbakemeldingen om at noe var feil med rommene, og de hadde ikke et rom lenger tilgjengelig. Og med den dårlige engelsk / dansk fra resepsjonisten, var jeg litt redd for hva som kunne komme.

Etter jeg ankom hotellet, hadde de heldigvis reservert et rom i et annet hotell. Men for å komme til det andre hotellet, måtte jeg kjøre bak hotelleieren. Men æsj, han kjørte så fort. Jeg trodde jeg kunne kjøre fort, men jeg hadde store vansker med å kjører bak han. Men iallfall gikk alt bra. Ingen skader, og det nye hotellet var mer luksuriøst og hyggelig, så dette var til slutt en god avtale.

Mitt norske eventyr #0

På vei til Norge

 

Båttur og endelig ankommet

Søndag morgen klokka 9.15 dratt jeg samen med bilen min på båten til Norge. På vei til Norge skriv jeg denne altfor lenge innlegg. Båtturen var veldig kul, og en hel opplevelse. På båten hadde jeg reservert en hytten hvor jeg kunne sove noen ekstra timene. Jeg kan dessverre ikke beskrive dette, men det var veldig galet når jeg la i sengen og følte båten går opp og ned.

Mens du vil kjøpe noen tingene på båten, den kan du betale med danske kroner, norske kroner, og kanskje ? jeg er ikke sikkert ? kan du betale med euros. Med språk er det noen ganger forvirret. Noen ganger hørte jeg dansk, senere norsk, og av og til engelsk. I unntakstilfeller hørte jeg også nederlandsk. Jeg bestemte meg å snakke Norsk. Men når du treffer noen fra Danmark, æsj, da hadde jeg et lite problemet. Men dette er et kjent problem mellom den danske og norske språk (eller det kommer gjennom meg fordi jeg snakker ikke så veldig bra Norsk) Men iallfall, når du treffer noen fra Norge, den har du en veldig fint samtalen. Selv om jeg ikke snakker flytende norsk ennå, er det veldig fint at nordmann prøver å forstå deg. Hvis setningene ikke stemmer, vil det bidra til å forbedre deg. Også er det veldig fint at nordmann setter pris på faktum at du prøver å snakker norsk.

Etter jeg ankommet klokka 18.30 i Norge, hadde jeg umiddelbart grensekontroll? Fra to personer fikk jeg veldig mye spørsmål ? alt på norsk, haha ? Spørsmålene var f.eks. er bilen min, når hadde jeg kjøpt bilen, hva driver jeg med i Norge, hvor lenge skal jeg være i Norge, hvor skal jeg bo, vise dem beskjed hvor jeg skal bo i Norge, selvfølgelige pass kontrollen, kontrolleren ved hjelp av bilpapirene når jeg kjøpte bilen, og til slutt kontrolleren hvilket tingene jeg har i bilen min. Til slut var alt i orden, og kunne jeg dra videre til stedene jeg har leiet et leilighet. Rundt klokka 20.00 har jeg endelige ankommet på leiligheten, og den første ting jeg gjorde, var finne sengen fordi jeg var så sliten.

Mitt norske eventyr #0

Båttur på vei til Norge

 

Ukens sitat

Hver uke prøver jeg å finne et nytt sitat som passer til denne uken. Noe er veldig pent og andre er veldig morsomt eller godt å tenke på. Denne uken er sitatet;

Zie jouw leven als een zwembad ? duik er in, ook al weet je niet hoe diep het is (Se livet ditt som et svømmebasseng – dykk inn, selv om du ikke vet hvor dypt det er)


Dette var mitt norske eventyr. Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!