15 tips til å forberede oss til norskprøven

Mitt norske eventyr #43

Den norske og den ålandske flagg

Det er allerede mai, og dette betyr at norskprøven nærmer seg veldig fort nå! Dette i bakhodet har jeg fatt ideen til å lage en liste med tips hvordan vi kunne forberede oss godt. Hvis du har et forslag i tillegg, den er det hjertelig velkommen. Sammen står vi nemlig sterkere!

 1. Snakker andre språk enn norsk er forbudt;
  Den første poeng høres kanskje veldig direkte ut, men det er virkelig sant. Jeg leg iallfall merke til, hvis jeg bare fokuserer til å snakke norsk, at norsk blir enda mer vanlig. Dermed blir språket lettere å forstå. Gå for eksempel til en butikk og spør hvor du kan finne noe, eller ring en kundestøtte – selv om du trenger ingenting. Jeg mener at du må ikke være rett til å snakke feil, bare snakk norsk. Du vil se at nordmenn setter stor pris på at du ihvertfall har prøvd. Hvis det ikke går, den kan du alltid bytte til engelsk.
 2. Skrive hver dag;
  Du trenger absolutt ikke å gjøre mye, bare prøv å skrive hver dag korte tekster – fem eller seks setninger må være nok. Som inspirasjon; jeg skriver om hverdagen min. Jeg vet at ikke alle liker å gjøre dette, men det finnes nok andre informasjonskilde du kan bruke for å finne inspirasjon. For eksempel i tekst- og arbeidsbøkene står mange skriveoppgaver du kan eventuelt bruke.

  Hvis du har funnet noe å skrive om, den kan jeg anbefale til å bruke Microsoft Word. Dessverre er dette programmet ikke gratis, men det finnes nok andre alternativer med det samme funksjoner – Microsoft Online eller Google Docs. Microsoft Word kan du konfigurere slik som at du kan se hvor mange ord du har skrevet. Dessuten kan du også konfigurere programmet sånn, at grammatikken blir ikke kontrollert automatisk mens du skriver. For du begynner å skrive, konfigurer også vekkerklokken på telefonen dine til å ringe om en time. Det er i begynnelsen veldig stressende, men rett og slett som det går på en norskprøve. Hvis du kan klare å skrive på denne måten, den kan den norskprøven til slutt være mindre stressende, ikke sant?

 3. Google Translate;
  Bortsett fra diskusjonen om Google Translate kan virkelig hjelpe godt, har jeg en god tipse om denne nettstedet. Hvis du trenger å oversette et ord raskt, kan det være irriterende at du må velge språket hver gang. Viste du allerede at du kan lage nettadresse med «/#no/nl» i tillegg? Faktisk sånn; «https://translate.google.no/#no/nl». På denne måten kommer du direkte til språket bruker mest – i eksempel norsk – nederlandsk. Du kan bytte «no» eller «nl» til for eksempel «en» (engelsk), «ru» (russisk) osv.
 4. Bokmålsordboka;
  Kanskje du skjenner denne nettstedet allerede? I tillegg av poenget om skriving synes jeg at jeg fortsett må nevne denne stedet likevel. Det hjelper meg ihvertfall veldig godt til å finne ut når et ord må skrives i hankjønn – hunkjønn, adjektiv osv. Nettstedet kan også hjelpe godt til å finne betydning av ord. Den beste av alt er at bokmålsordboka kan bruke som app på både Google Play og Apple store.
 5. Følg bloggerne;
  I tillegg av poeng to, kan jeg også anbefale å lese forskjellige blogg. På Norges største bloggplattformen «blogg.no» for eksempel, finnes mange forskjellige interessante blogg – også bloggen min 🙂 Her får jeg mange inspirasjon hva jeg kan skrive om – dette innlegg for eksempel. Dessuten lærer jeg mye av den måten man skriver, og finner jeg mange nye ord og setninger. I tillegg kan du lære andre ting, for eksempel om kultur, helse, m.m.

  Jeg tenkte å oppsummere hvilke blogg jeg følger, men listen min er egentlig for lenge. For å holde oversikt bruker jeg programmet «Feedly» Dette er en RSS-program hvor du kan legge til ikke bare blogg-kanalen, men også nyhet- og YouTube-kanaler. Du trenger ikke å bruke programmet på bare datamaskinen din. Det finnes også en app i både Google Play eller Apple store.

 6. Leksehjelp;
  Bare skrive er it mitt perspektiv ikke nok. Hva har du egentlig skrevet? Har du nemlig skrevet riktig, eller kunne du skrive setninger på en bedre måten? Av det grunn har jeg leksehjelp. Det finnes mange forskjellige leksehjelp, men hva jeg liker mest av «Privatundervisning», er at jeg sitter ikke i større grupper. Jeg får direkte hjelp om ting jeg trener mest hjelp til – hvordan tenker du at bloggen min blir enda flinkere i så kort tidspunkt?
 7. Se på TV;
  Blant annet NRK har mange gode programmer og serier du kan ser på. Jeg ser for eksempel på NRK super og Eurovision Song Contest. Faktisk er NRK Super en barneprogram, men likevel kan jeg anbefale å se. De snakker nemlig på en lett måte norsk. Hvis du ser på nettet, den får du også muligheten til å bruke undertekster. I det meste fall er undertekster skrevet på bokmål.

  Som serier følger jeg blant annet «Heimebane». Jeg tror at jeg nevnte denne serien før i et tidligere innlegg. Iallfall, her snakker man trønderdialekt. Hvis du ser serien på nett, den kan du også se serien med undertekster på bokmål.

 8. YouTube;
  En annen ting som jeg gjør i det siste, er å se på forskjellige YouTube-kanaler. Det finnes nemlig mange forskjellige kanaler i ulike kategorier – dette er kanal-listen min. I den siste ser jeg for eksempel mye til Lloyd og Sara. De to spiler «fortnite» – veldig populært dataspill i det siste måneden. På denne måten har du en blanding av noe avslappet, og lærer du fortsatt norsk. Eneste ulempe er at Youtube har i det meste fall ikke undertekster tilgjengelig.

  Blir forresten ikke rett at du ikke forstår alt. Særlig når vi snakker om programmer og serier som er snakket i forskjellige dialekter. Det er fortsatt for meg av og til vanskelig å forstå alt. Av det grunn anbefaler jeg å fortsette å se på. Desto mer du blir vant til slike dialekter, desto lettere det kan være på norskprøven.

 9. Podcast;
  Først og fremst, en podcast er en lyd- eller videofil på internett. Det eneste du trenger for å lytte til en podcast, er en enhet som har mulighet for å spille av en podcast eller laste den ned. Dette kan for eksempel være en smarttelefon eller en moderne MP3-spiller – kilde: google.no I tillegg av forberedelse til norskprøven, kan jeg anbefale disse to podcaster;

  Norsklærer Karense: Ikke så lenge siden sist har hun begynt å lage en egen podcast-kanal. I motsetning av hennes YouTube-kanal, snakker hun i hennes podcast bare om hennes hverdager, siste nyheter osv. (alt bortsett fra grammatikk) Grunnen at jeg anbefaler podcasten, er at hun snakker langsom, og godt forståelig måte norsk. Når hun bruker vanskelige ord, den ta hun god tid til å forklare disse ordene.

  NRK atten: Jeg har nettopp begynt å lytte til denne podcast, så derfor er det vanskelig å gi en god mening. Hva jeg iallfall liker mest ennå, er at de diskuterer: ulike temaer. Av og til snakker man også med dialekt, og derfor litt vanskelig å forstå om hva det egentlig snakker om. Likevel synes jeg at det er helt greit. Rett og slett som jeg nevnte med å se på TV-programmer og serier, lære språk eller dialekter skjer ikke i en blunk. Ikke gi derfor opp, men fortsett å lytte.

  Jeg lytter disse podcaster på telefonen min, hovedsakelig når jeg er på vei til sentrum. Appen som jeg bruker heter «Podcast Addict». Bortsett fra disse to podcaster, kan du i denne appen også finne mange andre podcaster. Jeg vet for eksempel at NRK har mange andre podcaster i ulike temaer. For eksempel «filmpolitiet» hvor de snakker om de siste filmnyheter.

 10. Følg nyheter;
  Fortsett snakket om nyheter. Det finnes mange forskjellige måten å bli aktuelt av den siste nyhet. Man kan for eksempel gå direkte til forskjellige nettsider. Istedenfor har jeg funnet en annet måte, nemlig sol-appen – eller sol.no. Denne nettstedet knytter nyheter fra forskjellige nettsteder tilsammen. Jeg må fortsett finne noe tid, men jeg tror at appen kan konfigurere sånn, at du bare får nyheter du er mest interessert i. I tillegg av norskprøven prøver jeg iallfall å følge alle mest aktuelle saker.
 11. Duolingo;
  Kanskje en motstridene anbefaling sammenlignet av de forrige poengene, men uansett – alle små bitter kan hjelpe, ikke sant? Hvor jeg nemlig vil snakke om, er appen Duolingo. Duolingo er en språkopplæringsplattform på mange forskjellige språk. Det eneste ulempe kan lære at du må være flink på engelsk også. Likevel synes jeg at Duolingo er veldig bra fordi du kan fortsatt øve å skrive setninger på norsk. Dessuten finnes til hver øving en kort beskrivelse av grammatikkregler – hvis du har glemt noe. (mer informasjon om Duolingo kun du lese i mitt tidligere innlegget)
 12. WRTS;
  I sammenheng av min forrige poeng, er WRTS et litt bedre forslag. Veldig rart nettstedsnavn, kanskje det betyr «Woordjes» – ord på nederlandsk. Uansett, det kommer iallfall an at du kan lage egne lister med ord du trenger til å øve. De to ulemper er at nettstedet ikke støtter den norske språk, og at nettstedet er nederlandsk. Av det grunn kan du for eksempel ikke tale norske ord høyt. Den positiv ting er at du fortsett kan øve ord på forskjellige måten. Her kan du ihvertfall finne listen min med ord som jeg trenger å øve – krever en konto for å logge på.
 13. Wordfeud;
  Vis jeg sier Scrabble, den forstår du kanskje bedre hva jeg mener? Ihvertfall, med wordfeud kan du, sammen med venner dine, lager ord. Det er også mulig å spile uten venner, og invitere tilfeldige motstandere. Jeg er veldig ærlig, det er absolutt ikke lett – særlig i begynnelse. Øv iallfall nok, og du vil se at du lærer masse nye ord, og at det blir lettere til slutt. Ulempe her kan være at du kan bare spile med appen på telefonen.
 14. Bruk en notatbok;
  Egentlig i tillegg av mitt forrige poeng, kan jeg alle anbefale å bruke en notatbok for å skrive ned vanskelig ord. Jeg vet at det fleste gjør dette allerede, men jeg ser nok mennesker som bare bruker A4-ark. Kanskje jeg er en «kontroll freak», men uansett. Hvis man bruker en notatbok, holder man i mitt perspektiv mer oversikt da alle notater er samlet på et sted. Den trener du ihvertfall ikke å spørre det samme ord to ganger 😉

  Hva jeg gjør med disse notater? Jeg skriver disse notater etter hvert ned i en Microsoft Word dokument. Grunnen er først og fremst at jeg er en IT-man – jeg liker ikke å bruke papir så mye. For den andre er det lettere å finne tingene tilbake. Jeg bruker nemlig overskriver, så at jeg senere kan finne informasjon lettere tilbake ved hjelp av den navigasjonsrute. Dermed bruker jeg datamaskinen min veldig mye til norskkurset, så har jeg på denne måten ikke en jungel av papir på skrivebordet mitt. Dessuten er ryggsekken min lettere, og sparer jeg litte grann på miljøet.

 15. Ta god tid til å forbedrede deg;
  Til tjuende siste vil jeg anbefale dere å ta god tid til å forberede deg. Prøv å avlyse noen aktiviteter selv om du liker disse aktiviteter veldig mye. Da det er viktig å ha noen avledning, høres dette veldig motstridende ut. Hva jeg mener å si er at du egentlig må finne en god balanse mellom litt mer tid til øving, og lit mindre tid til aktiviteter. Det er fullstendig håpløs å øve hele dagen. Den driver du tenkekapasiteten til overkapasitet som kan føre til at du blir sliten, og lærer ingenting i den hele tatt. Neida, reserver to eller tre dagen hver uke bare før øving. Øv én time, ta en litte tur, og fortsett å øve etterhvert videre.

Lykke til alle som skal ta norskprøve også!

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg