Mitt norske eventyr #11 | Jeg håper det går bra…

Denne uken var en travel uke. Gå mye frem og tilbake og mye frustrasjon. Noen ganger tenkte jeg litt om; hvis det går bra… Til slutt alt har gått i orden, så ikke bekymre deg. Heldigvis var det også mange morsomme tingene. Jeg kunne også fjerne tingene fra min «bucket-list», hvor kult er det? Allerede nysgjerrig? Så les raskt videre!

Mitt norske eventyr #11

Hvis det går bra…

 

Søndag…

Når du spør meg; hva er min perfekte søndag, den ser jeg umiddelbart at denne søndag er en god eksempel. Denne dagen begynte veldig tydelig, rundt klokka 7. Fordi jeg begynner hvert «Mitt norske eventyr» på søndager, føler denne søndagen som en begynn av uken. Siste uken hadde avsluttet mye ting fra min to-do list, var det derfor at jeg våknet avslappet. Etter frokost begynte jeg på min morgen runde – kontrollere e-post, Feedly, Duolingo, osv. Denne gangen gikk det veldig fort, og kunne jeg veldig tydelig i dagen begynne med «<a href="Mitt norske eventyr #10” target=”_blank”>Mitt norske eventyr #10» Vel, i går hadde jeg egentlig begynt å skrive, og dette var veldig fint fordi klokka 14 kunne jeg bokstavelig leke uten. I sted av gå det samme tur, gikk jeg denne gangen en annen vei. Her fant jeg en vei gjennom skogen. Gulvet var veldig våt fordi det regnet siste dagen veldig mye. Derfor kunne jeg hoppet gjørme, valler, og bli veldig skitnet. Jeg mener, noe gangveideler gikk rett opp, og dette må gå en gang feil. Iallfall, med elv i bakgrunn var skogturen kompet, jeg bli helt zen. På en eller annet måte tenkte jeg på fortiden. Det er en fortelling fra foreldre min. Jeg tror at vi var i et feriepark når jeg var tre år. Der falte jeg hver gang ved et uhell i en gjørmeplassen. Men etter den tredje gang fikk jeg ingen tillatelse å gå uten, hmmm…

På vei hjem begynte å regnet. Vel, når en paraply hjelper ikke, da vet du kanskje hvor mye det regnet? Men jeg byr meg ikke. Jeg var neste hjem, og den kunne jeg ta en deilig varmt dusj og synger med på musikken (beklager naboene!)

Og resten av kvelden? Vel, veldig enkelt. Jeg spiste suppe og brød, se på tv-en, og legget meg tydelig fordi nesten dagen lovet å være en travel dag.

Skogtur
Skogtur

(Bilder 1 av 20)


 

Mandag…

I dag hadde jeg gitt ekstra datahjelp til Furuset aktivitetshus. Denne gangen var der en kurs med måle å hjelpe senioren med dataspørsmål. F.eks. når man ikke vet hvordan telefonen, datamaskinen eller nettbrett deres funger. Men det kan også være når man vil lære noe nytt. Egentlig det samme jeg hadde gjord tidligere i Nederland, men nå på norsk. Kursen vil være fem mandager og fem torsdager. Selvfølgelig er jeg velkommen å gi ekstra hjelp neste dagene.

Men selv om jeg hadde gjord slags hjelp tidligere, var det mye tingene jeg må bli vant til igjen. Hvordan f.eks. må du forklare hvordan en touchpad fungerer? Er touchpad en norsk ord, eller har det på norsk en annet navn? Og så videre. Men til tross er kurset en veldig fin utfordring. Jeg vet sikker at jeg kan lære mye nye tingene. Og personen hvor jeg forklarte funksjonen, jeg tror hun har forstått hva jeg forklarte. I neste kursen skal vi se. Vel, ikke dessverre den førstkommende kursen, men kursen etterpå fordi jeg skal hjelpen Oslo Marathon. Men senere skal jeg fortelle mer om Oslo Marathon.

 

Tirsdag…

Spør meg ikke hvorfor, men gå til frisøren er alltid en spennende opplevelse – heldigvis er det ikke så forferdelig å gå til tannlegen. Selv om jeg går hver gang til det samme frisør, er jeg alltid rett for at jeg kommer hjem med en barbert hode. Og alt var klippet veg, kan du ikke klippe på. Men vel, nå jeg bor i Norge, det er veldig nødvendig å klippe haren, etter to uke jeg skal få spesialt besøk (dette holder jeg lit hemmelig), og gå til det samme frisør er ikke mulig. Så egentlig ingen tvil at jeg må bestille en time hos en norsk frisør, men hvilken? Heldigvis jeg vet hva frisør betyr, men hvordan må jeg forklare på norsk hvordan frisøren må klippe haren mitt? Jeg håper det går bra. Til slutt gikk alt bra, ingenting å bli rett til. Stålenden gikk jeg ut frisørbutikken. Veldig fint at jeg har endelig kortere håret!

Fint tips: besøk et språkkafe

Det er allerede lange siden sist at jeg fikk fra forskjellige Nordman et tipset å besøke et språkkafe. Hos et språkkafe kommer forskjellige fra forskjellige landene til sammen med et mål; lære å uttale den norske språk. Dessverre var jeg siste torsdager veldig opptatt, men i dag hadde jeg endelige nok tid å gå. Og jeg kan fortelle deg, det er sikkert en god anbefalelse til alle som vil lære norsk.

Ved bordet var, inkluder meg selv, seks personer, alle fra forskjellige land. Selvfølgelig var en person som kommet fra Norge. Andre personer kommer fra f.eks. Spania, Kina eller Pakistan. Men når du tenker på, fem har en helt annet morsmålet. Noe kan snakker til hverandre med sitt egen språk, bare på norsk. Men til oss er norsk et fremmedspråk. Til tross at norsk ikke morsmålet, klarte alle å fortelle lit om seg selv. Dette var iallfall til meg veldig spesjalt å se, og presis en av de fleste grunnen hvorfor jeg lærte et fremmedspråk.

Etter vi fortalte lit om oss selv, har vi gjord noe brettspill. Alle fikk en kort met fem ordene. Hver person må velge et ord, og beskrive det valget ordet. Andre mennesker må gjette hvilket ord bli beskrevet. Veldig enkelt, ikke sant? Dessverre, det er ikke sant. Selvfølgelig er alle ordene på norsk. Men noe norske ordene har flere betydninger. Beskrive ordene kommer helt på hvor god du ble på norske. Men iallfall en veldig god øvelse!

Selvfølgelig har jeg planlagte å gå neste tirsdag igjen til et språkkafe. Jeg skal kanskje gå til et annet språkkafe, bare å se hvilen jeg liker mest. Iallfall, gå til et språkkaffe er helt gratis. Du fikk også noe kafe eller te med kake. Men et språkkaffe er mer enn øvet din norske språk. Det tilbyr å møte nye menneske.

Mitt norske eventyr #11

Et bilde før og etter frisør

 

Onsdag…

Jeg forstår det virkelig ingenting. I går trodde jeg å gjøre en rask sjekk, bare å se når jeg har registrert CV-en min riktig på flere nettsiden. Men i sted fant jeg ut at mer enn halvparten av kontoene fungerer ikke lenger, hvordan? Jeg har skrevet ned alle brukernavnene, passordene, og lenken til hver nettsiden. Og så lenge siden siste vare det ikke når jeg logget på disse nettsidene, veldig, veldig rart. Så i dag hadde jeg nesten ingenting annerledes gjord enn registrere igjen til hver nettsiden, og laster opp CV-min igjen. Registrere og fylle ut alle informasjon er ikke en ting som er gjord i flere minuttene fordi jeg har veldig mange sertifiseringen og arbeidserfaring. Jeg håper derfor at logge på neste gangen går bedre.

Van het kasje naar de muur gestuurd worden

Jeg vet ikke om denne ordtaket består på norsk, men på nederlandsk har vi ordtaket «van het kasje naar de muur gestuurd worden» Dette ordtaket betyr at du bli gå fra person A til person B, men person B sier at du gå til Person A osv. I virkeligheten kan du bruke denne uken som et godt eksempel. Når jeg sjekket jobbsidene fant jeg ut at jeg ikke ble registrert som jobbsøker. Hos NAV. Derfor har jeg ringet NAV for å spørre hvordan jeg kan registrere meg. Men personen på telefonen kunne meg ikke hjelpe videre. Den beste måte var å gå til et NAV-kontor. Hvert kantor vet presis, og bedre hvordan jeg kan registrere meg (lit merkelig)

Etter jeg ankommet hos NAV-kontor; nee beklager, du må først laste opp CV-en din før vi kunne hjelpe deg videre. Da svarte jeg tilbake at jeg allerede gjord det. Ja, sier NAV-kontoret tilbake til meg, vi kunne ikke finne CV-en din i vårt system. Men… å, vent lit, du har ingen D-nummer. Nei, men den må du ført gå til skattekontoret. Det kunne gi deg et slik nummer. Etterpå har vi mulighetene å registrere deg som jobbsøker.

Det var ikke mitt første gang jeg hadde vært hos skattekontoret, og det overbevist meg at NAV virkelig den eneste som kan hjelpe meg videre. Dessverre var det for sent å gå til skattekontoret. Til slutt er jeg nesten for sent til mitt neste avtalen. Så, vel. Den må jeg gå i morgen til skattekontoret.

Førstehjelpskurs

I kveld var det tid til noe annet, noe spennende. Men også noe jeg ville gjord veldig lenge, førstehjelpskurs! Jeg lurte meg veldig lenge om hva jeg må gjøre når noe valler bevistløs på gulvet. Ja, jeg vet, veldig dramatisk, men noe som kunne alltid gjøre. Sikker i tillegg til Oslo Marathon. Dette kurset bli gitt helt gratis til alle som hjelper frivillig hos Oslo Marathon. Egentlig var jeg planlagt å hjelpe ved Expo, men i sted hadde jeg reanimert dukke. Bokstavelig munn-til-munn pusten, og trykke tretti ganger. Også vite hvordan du må legge noe på deres side, da er også viktig.

Golden tips

Fra noe, som også følget førstehjelpskurs, fikk jeg god tips. Jeg hadde aldri tenkt på, men forestill deg at noe skjedd midt i skogen, og du trenger ambulanse? Du kan ikke ringe ambulanse og se; det har skjedd noe midt i skogen, og du kan finne oss etter den fjerde tre til høyere… Det går ikke, ikke sant? Løsningen er app «Hjelp 113-GPS»- På denne måte kan du gi veldig raskt og enkelt koordinaten din. Og, til alle som lurer på, 113, er det ikke feil? Nei, det er helt riktig. I Norge har de fortsatt splittet nødnummeret i tre deler; 110 til brannvesen, 112 til politi, og 113 til ambulanse. Jeg tror at jeg hørte at Norge jobber hard å koble til alle systemer til sammen, men at dette funker bare i store byene. Men hvis du ringer 112, og du trenger egentlig ambulanse eller brannvesen, da kunne det også hjelpe deg videre (også en ting jeg må fortsatt bli vant til)

 

Torsdag…

Med litt motvilje gikk jeg i dag til skattekontoret. Som forventet kunne de ikke hjelpe med. Heldigvis fikk jeg et papir som sier at NAV virkelig trenger å hjelpe meg videre. Så, løpe hit og dit ende til slutt opp med noe positivt. Oja, også en fin samtale med noe fra Nederland, hihi. Heldigvis er jeg ikke den enste som bli sliten av dette byråkratiet.

Dessverre hadde jeg ingen mulighet å gå til et NAV-kontor umiddelbart fordi jeg bli forventet til Oslo Marathon. Venter i kø hos skattekontoret ta veldig mye tid (halvannen timene er ingenting) Hos Oslo Marathon var det ikke så mye å se. Derfor kunne jeg dessverre ikke ta mye bildene. Oslo Marathon begynner offisielt på lørdag. Også sto jeg rest av dagen inn i en tent hente ut startnummeret Til tross kunne jeg ta ett bildet, og dette er laget nedenfor.

Hente ut startnummeret var for meg en god øvelse. Den norske navn til nummeret er noe ganger – iallfall for meg – lit forverret. Hører du f.eks. åtti, da tenker jeg på atten fordi på nederlandsk vi sier «achtien». Men dette betyr på norsk atten. Også ligner noe norske talene på hverandre. F.eks. tjue eller sjuende… Heldigvis hadde det fleste legitimasjon eller deltakersbevis. På denne måte var det lit enklere å kontrollere at du utgi den riktigste nummer. Men i tillegg var det også noe spørsmål, f.eks. hvor kan je hente tsjorte, hvor kan jeg lage mine ting, osv. Det er kanskje ikke så rart, etter jeg kommet hjem at jeg bare ville å sove. Det var en veldig fin dag, men veldig intensiv å høre hele dagen bare norske. Dessverre må jeg på vei hjem hente en pakke (jeg kommer tilbake om pakken) så jeg var lit lei at jeg kunne ikke sove umiddelbart.

Mitt norske eventyr #11

Lykke til med å finne startnummeret!

 

Fredag…

I dag var det igjen en dag å gå fra den ene avtale til den andre. Selvfølgelig gikk jeg først til NAV-kontoret. Jeg hadde godt håp at det ville bli avgjort umiddelbart, men jeg hadde det feil. Menneskene hos NAV hadde det mest mulig dårlige humør. I sted av hjelpe deg, prøver det å sende deg bort så fort så mulig (veldig rart) For sikkerheten hadde ringet NAV. Her ble jeg til slutt overført til NAV internasjonalt. Her fikk jeg endelig god nyheter, men også lit skuffet nyheter. Den gode nyheter var at NAV er virkelig den som trenger å hjelpe meg videre, men… Fordi jeg bor i Bærum kommune må jeg gå hos NAV Bærum. Dette har å gjøre med noe koblinger mellom NAV og kommunen. Så, at jeg bli bort sent fra NAV Furuset var lit rettferdig (men det kunne vært lit vennligere) Iallfall, mandag skal jeg gå igjen til NAV, men denne gangen til NAV Bærum. Dessverre kunne jeg ikke gå akkurat nå fordi jeg ble forventet hos Furuset aktivitetshus (hver fredags datahjelp) og på Oslo Marathon. Gjøre alt på en dag skulle jeg ikke komme på tid. Så mandag skal jeg forsete fortellingen, jeg håper det går bra…

 

Lørdag…

Kanskje veldig overrasket (jeg tror ikke) Men denne dagen hadde jeg bare hjulpet Oslo Marathon. Til tross at også denne dagen Oslo Marathon startet offisielt, var det ingenting å se. Der var så mange mennesker, men jeg sto også hele dagen i en tent, utdele startnummeret. Ikke misforstå meg, hadde det veldig gøy. En av menneske som hentet startnummeret hørte jeg snakken nederlandsk. Vel nederlandsk, jeg tror det var mer belgisk. Iallfall, vi forstå hverandre. Og… haha, det spurte meg om jeg også deltok med løpene. Kanskje neste år. Den kan jeg iallfall ta mer bildene, haha. Nei, jeg tuller. Det står veldig høyt på liste å begynne å løpe, men dette skal ta (veldig lenge) tid. Iallfall, til tros kunne jeg ta noe bildene, og dette er den fineste bildene jeg tok;

Jeg er ikke synlig
Jeg er ikke synlig

(Bilder 1 av 14)


 

Ukens sitat

Hver uke prøver jeg å finne et nytt sitat som passer til denne uken. Noe er veldig pent og andre er veldig morsomt eller godt å tenke på. Denne uken er sitatet;

Geen enkel levenspad is een rechte weg (Ingen måte å leve er en rett vei)


Dette var mitt norske eventyr (11. uke) Tusen takk at du tok tid til å lese oppdateringen. Ha en fin søndag og vi ses til en ny oppdatering!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg